„Oraşul Avdiivka (Regiunea Doneţk) a devenit epicentrul confruntării. Militanţii pro-ruşi efectuează trageri masive de foc folosind complexe „GRAD” cu muniţii calibrul 152 şi 122 de milimetri, aruncătoare de mine cu calibrul 120 şi 82 de milimetri precum şi arme de foc interzise de Acordurile de la Minsk. În fiecare zi se trage foc cu sute de muniţii şi mine. Tragerile sunt îndreptate, inclusiv, împotriva întreprinderilor strategice ale Ucrainei – Combinatul coxo-chimic din Avdiivka, care nu numai asigură activitatea vitală a oraşului având un număr de peste 4 mii de muncitori, dar şi reprezintă un obiect cu grad înalt de risc ecologic”, se spune în comunicat.

Ambasada mai spune că autorităţile Ucrainei întreprind toate măsurile necesare prevenirii unei catastrofe umanitare: au fost amenajate puncte de încălzire şi asigurare cu hrană pentru localnici, se desfăşoară evacuarea locuitorilor oraşului, în primul rând a copiilor,  femeilor şi a persoanelor cu diazabilităţi. Au fost demarate lucrări de reabilitare a complexelor de asigurare a oraşului cu apă, căldură şi energie electrică, dar teroriştii încearcă să le perturbeze.

„Atacurile împotriva oraşului Avdiivka şi altor localităţi reprezintă un act de fărădelege de distrugere masivă şi în masă neîntemeiat de necesităţi militare. Aceste evenimente sunt însoţite de o campanie informaţională amplă a propagandiştilor ruşi în încercarea de a acuza neîntemeiat Ucraina de escaladarea conflictului. În fiecare zi îşi pierd viaţa şi suferă nu numai militari ai Forţelor Armate ale Ucrainei, dar şi locuitorii paşnici din zonă. Mai mulţi ostaşi şi ofiţeri, care îşi apără Patria, au fost decoraţi cu înalte distincţii de stat, unii dintre ei – cu părere de rău postmortem”, susţine Ambasada.

Totodată, misiunea diplomatică îşi exprimă recunoştinţa faţă de comunitatea internaţionale pentru înţelegere, sprijin politic şi umanitar, pentru apelurile adresate Rusiei de a înceta agresiunea împotriva Ucrainei.

„Exprimăm recunoştinţă cetăţenilor Republicii Moldova care sunt solidari cu poporul ucrainean precum şi Guvernului Republicii Moldova pentru sprijinul integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei”, conchide Ambasada Ucrainei în RM.