​Maia Sandu: „Banii oferiţi RM de către România au ajuns la prietenii PSD de la Chişinău”

​Maia Sandu: „Banii oferiţi RM de către România au ajuns la prietenii PSD de la Chişinău”
Sursa: jurnal.md Foto: facebook/ Maia Sandu 28.02.2017 11:12
O bună parte din banii oferiţi de România pentru Republica Moldova de fapt au ajuns în buzunarul unor grupuri de interese. Deoarece nu există o transparenţă a utilizării acestor bani, este greu de monitorizat unde au fost folosiţi. Sunt declaraţiile liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, făcute într-un interviu pentru Ziarul de Iaşi.
 
„Aceşti bani au fost oferiţi pentru sprijin bugetar, guvernul având libertatea să aleagă pentru ce îi cheltuie. În cazul ajutoarelor oferite pentru proiecte concrete, e mai uşor să urmărim cum au fost folosiţi banii. De exemplu, în cazul donaţiei pentru renovarea grădiniţelor, ştim exact câţi bani şi în ce localitate au fost alocaţi. Chiar dacă şi în acest caz PD a alocat bani doar pentru localităţile în care are primari. În cazul sprijinului bugetar, e greu să spunem cu certitudine dacă aceşti bani sunt folosiţi în interesul ţării sau în interesul unor grupuri de interese. Lipsa de transparenţă şi gradul înalt de corupţie diminuează semnificativ credibilitatea guvernului. Sfatul nostru pentru România şi alţi parteneri de dezvoltare este să ofere sprijin la nivel local, pentru comunităţi, prin proiecte investiţionale pentru ca de bani să beneficieze cetăţenii Republicii Moldova şi nu guvernanţii corupţi”, a spus Maia Sandu.

Liderul PAS a mai spus că Igor Dodon, pentru a sustrage atenţia de la fărădelegile care au loc în ţară, se arată preocupat mai mult de relaţiile cu partenerii externi.
 
„Dodon promovează ideea falsă că sporirea nivelului sărăciei, intensificarea migraţiei ar fi rezultatul semnării Acordului de Asociere cu UE, şi nu pierde nici o ocazie pentru a aduce acuzaţii partenerilor occidentali, inclusiv României. În schimb, Dodon se străduieşte din răsputeri să obţină bunăvoinţa lui Putin. La fel ca Plahotniuc, Dodon încearcă să transfere „lupta" pe plan extern, pentru a sustrage atenţia de la problemele reale ale societăţii, de ordin intern. Dodon nu luptă cu corupţia din interiorul ţării şi cu Plahotniuc, simbolul acesteia, pentru că face parte din aceeaşi grupare şi pentru că îi datorează lui Plahotniuc funcţia”, a spus Maia Sandu. 
 
Totodată, Maia Sandu a vorbit şi depre cum au avut loc alegerile în Republica Moldova. Igor Dodon a devenit preşedinte datorită sprijinului oferit de oligarhul Vladimir Plahotniuc, omul care şi-a subordonat toate instituţiile statului.
 
„Dodon nu ar fi câştigat alegerile dacă nu era ajutat de Plahotniuc, oligarhul care controlează majoritatea parlamentară "proeuropeană", omul care şi-a subordonat toate instituţiile statului, de la procuratură la primării, şi care este partenerul PSD din România în Republica Moldova. Televiziunile controlate de Plahotniuc, care, nu întâmplător, retransmit canalele propagandistice de la Kremlin, au difuzat în campanie falsuri inventate de Dodon despre migranţi sirieni care ar fi venit în număr mare în Republica Moldova dacă eu câştigam alegerile. Chiar dacă public au declarat că sprijină un candidat pro-european, în realitate, Plahotniuc şi Partidul Democrat, pe care îl conduce, au sprijinit candidatul Kremlinului, pentru că le convine situaţia în care pot şantaja Occidentul cu faptul că ruşii sunt tot mai aproape şi guvernarea lor "proeuropeană" trebuie susţinută în ciuda faptului că e profund coruptă şi totalmente antidemocratică”, a conchis liderul PAS. 

 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI