Potrivit documentului, se propune ca în lista celor care au acces la informaţiile confidenţiale să fie incluşi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), preşedinţii de instanţe judecătoreşti, dar şi conducătorii unor instituţii publice. Sporurile salariale vor fi în valoare de 10 la sută din leafă, scrie BizLaw.

Din lista celor care sunt propuşi pentru a avea dreptul special de acces la secretul de stat, cel mai puţin vor fi plătiţi secretarii generali ai Preşedinţiei şi Guvernului – cu câte 400 de lei. Sporul la salariul preşedintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, al directorului Serviciului de stat de arhivă sau al directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică va fi de 650 de lei. Primarul general al Capitalei va primi, suplimentar la salariu, 950 de lei pentru păstrarea secretele de stat, iar directorul Centrului Naţional Anticorupţie va fi remunerat, în plus, cu 1.050 de lei. Sporul pentru preşedinţii de instanţe va varia de la 1.700 de lei până la 2.500 de lei, în funcţie de tipul acestora, iar preşedintele CSM va primi, pentru a nu divulga date confidenţiale, 2.525 de lei.

Proiectul, prin care autorităţile vor să extindă lista persoanelor cu acces la secretul de stat, va fi examinat la şedinţa Guvernului de miercuri. Autorii propun ca lista să fie completată cu:

secretarul general al Preşedinţiei şi al Guvernului;
preşedintele CSM;
preşedinţii de judecătorii, Curte de Apel, CSJ;
directorul CNA, ANRE, ANRCETI, ANSA, CNPDCP, Serviciului de stat de arhivă;
preşedintele CEC, CCA, ANI, Consiliul Concurenţei;
primarul general al Capitalei.

În prezent, acces la secretele de stat au preşedintele Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului şi deputaţii în Parlament, prim-ministrul, membrii Guvernului, secretarul general al Guvernului, dar şi preşedintele Curţii Constituţionale. În listă sunt incluşi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, procurorul General, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, directorul Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei. La fel, acest drept îl au şi preşedintele Curţii de Conturi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Integritate, Avocatul Poporului, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, preşedinţii de raioane şi conducătorii altor autorităţi administrative centrale.