„Da, zilele acestea nu am semnat detaşarea unui contingent de la Ministerul Apărării la participarea unor misiuni. Este vorba de exerciţii militare în România. Pentru că întâi trebuie să ne clarificăm, trebuie să numim un ministru profesionist şi abia pe urmă să vedem cum procedăm mai departe. A venit o astfel de solicitare, ea este pe masa Preşedintelui, dar am cerut argumente suplimentare”, a preciza atunci şeful statului.
 
Acest lucru i-a deranjat pe ambasadorii SUA şi României, care i-au cerut explicaţii lui Dodon pentru gestul său. Daniel Ioniţă şi James D. Pettit au semnat o scrisoare comună, pe care i-au trimis-o lui Igor Dodon, acuzând o atitudine „neprietenoasă” din partea preşedintelui, scrie independent.md.

În scrisoare, cei doi susţin că atitudinea lui Dodon „nu reflectă nicidecum substanţa, angajamentul şi contribuţiile susţine ale SUA şi României la consolidarea capacităţilor instituţionale ale Republicii Moldova”.

Ambasadorii Ioniţă şi Pettit îl avertizează pe Dodon că astfel „armata Republicii Moldova va fi pusă în imposibilitatea asigurării unui grad corespunzător de instruire”.

În replică, Dodon a declarat că „Republica Moldova este un stat suveran şi independent” şi că „Preşedinţia nu acceptă comentarii din exterior şi ingerinţe în activitatea sa şi în deciziile care sunt luate”.

Mai mult, el le-a solicitat celor doi ambasadori să „nu ofere lecţii preşedintelui Republicii Moldova”. „Aş vrea să văd reacţiile Casei Albe sau a Palatului Cotroceni la un eventual comentariu de acest tip, spre exemplu, al ambasadorilor Republicii Moldova la Washington sau Bucureşti”, se mai arată în reacţia lui Dodon.

Surse militare de la Bucureşti susţin că militarii moldoveni ar fi urmat să participe inclusiv la exerciţiul comun cu românii şi americanii, care va începe la sfârşitul lunii, în poligonul de la Smârdan.