„Situaţia în care ne aflăm va dura până la anticipate şi va depinde şi de influenţa din exterior. Dar pentru a schimba situaţia este nevoie de solidarizare. Pe moment,  cel mai mare pericol pentru ţară îl reprezintă actuala majoritate parlamentară”, a declarat istoricul în cadrul emisiunii Interpol de la TV 7, transmite IPN.

În opinia lui Ţîcu, Republica Moldova a fost un stat captiv nu doar sub actuala guvernare, iar în perioada guvernării comuniste lucrurile ar fi fost şi mai dramatice decât acum.

„După Frontul Popular, Republica Moldova a ajuns un stat captiv, situaţie care durează până astăzi. Pe timpul lui Voronin lucrurile erau şi mai dramatice. Acum situaţia se agravează şi din cauza ieşirilor lui Igor Dodon, care, deşi se declară statalist, întreprinde acţiuni antistatale, iar cei din coaliţia de guvernare nu fac nimic ca să-l oprească. Se spune că noi avem la conducere o oligarhie. Nu este adevărat. Oligarhii sunt cei care vin la putere pentru a forma, a dezvolta un stat. Noi avem parte de cleptomanie. Aceştia sunt oameni care vin la conducere nu pentru a dezvolta ţara, dar ca să aibă acces la resursele statului şi să se îmbogăţească”, a opinat profesorul.

Octavian Ţîcu a mai spus că există riscul ca viitoarele alegeri parlamentare să fie câştigate de către partidele pro-ruse şi nu exclude că actuala guvernare, condusă de Vlad Plahotniuc, va veni cu scheme noi pentru a rămâne la putere după scrutinul din 2018.

„Igor Dodon place oamenilor pentru că le inspiră o oarecare încredere. Republica Moldova ar putea să scape de Plahotniuc cu ajutorul lui Dodon, inclusiv al Moscovei. Dar aceasta va fi o mare problemă, deoarece ţara va fi federalizată. Dar cred că şi Plahotniuc pregăteşte ceva, el nu este doar un  produs autohton, este şi un produs românesc. Consider că salvarea ar putea veni din partea unei opoziţii formate din oameni integri care să ajungă la guvernare. Dar dacă o va cere situaţia creată în Parlamentul nou, nu este exclus ca cele două partide care pot aduce schimbarea să fie nevoite să conlucreze şi cu Plahotniuc”, a spus Octavian Ţîcu