Provocatori mascaţi, jandarmi (poliţişti) care înaintează în viteză spre manifestanţii agresivi, iar apoi se retrag rapid, încurajându-i, parcă, să-şi ocupe vechile poziţii – sunt doar câteva dintre asemănările protestelor din România (2017) şi Republica Moldova (2009). În Republica Moldova, pe fundalul protestelor, sub slogane pro-europene, la guvernare au venit forţele oligarhice, care au prădat şi sărăcit poporul. În 2015 şi 2016 au fost organizate zeci de acţiuni de protest, inclusiv masive, împotriva guvernării oligarhice, dar rezultatele au fost modeste, deoarece oligarhia a reuşit să-şi subordoneze în totalitate instituţiile statului.

Proteste în România? Nu, n-am auzit!

Moldovenii care nu au acces la internet nu ştiu nimic despre protestele din România. Posturile TV aservite guvernării oligarhice de la Chişinău, singurele cu acoperire naţională, ignoră subiectul pentru a nu încuraja spiritul protestatar în Republica Moldova. Nici guvernanţii subordonaţi controversatului oligarh moldovean Vlad Plahotniuc (lider PD), partener politic al PSD-ului din România, condus de Liviu Dragnea, nici preşedintele pro-rus Igor Dodon nu au formulat vreo reacţie în legătură cu protestele din România.

Maia Sandu: Cei din România preiau modelele moldoveneşti de acoperire a fraudelor

Au reacţionat în schimb liderii opoziţiei anti-sistem, Maia Sandu şi Andrei Năstase. Potrivit liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, „România a fost şi rămâne un model de democraţie, de combatere a corupţiei şi de respectare a statului de drept”. (…) „Este grav şi dezamăgitor pentru cetăţenii oneşti ca cei care comit fărădelegi să fie scutiţi de pedeapsă, ca delicvenţii să primească indulgenţe pe criterii politice, dar şi mai grav este când un sistem anticorupţie construit cu migală şi sacrificii timp de 10 ani riscă să fie distrus într-o singură noapte. Noi, cei din Republica Moldova, am sperat să preluăm modelele de combatere a corupţiei care au avut succes în România. Din păcate, observăm că se produce un efect invers: cei din România preiau modelele moldoveneşti de acoperire a fraudelor împotriva cetăţenilor şi de protejare a corupţilor şi hoţilor”, a menţionat Maia Sandu.

„Ne păstrăm încrederea că românii demni, cu caracter şi luciditate, că partidele responsabile şi societatea civilă nu vor permite deraparea de la democraţie şi valorile europene. Păstrăm încrederea că preşedintele Klaus Iohannis şi întreaga societate românească se vor consolida şi se vor opune distrugerii statului de drept”, a mai spus liderul PAS.

Andrei Năstase: Vor fi reluate protestele la Chişinău

La rândul său, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi-a exprimat solidaritatea cu manifestanţii paşnici din România, a deplâns faptul că, acum un an, când la Chişinău era învestit pe furiş un guvern subordonat oligarhiei, partenerii internaţionali, inclusiv România, s-au grăbit să dea credibilitate acestui guvern detestat de popor.

„Noi am rezistat şi mai rezistăm fără vreun sprijin extern împotriva unei guvernări hibrid, Plahotniuc-Dodon, corupte şi geopolitice. Penalii nu mai trebuie împărţiţi între ai lor şi ai noştri. Penalii ucid viitorul într-o lume civilizată. Vom rămâne în continuare solidari, alături şi de fraţii noştri de peste Prut, inclusiv prin proteste. La Chişinău protestele încă nu au fost confiscate de la cetăţeni. Şi acestea vor fi reluate”, a menţionat liderul PPDA.

Solidari

Miercuri noaptea, în semn de solidaritate cu manifestanţii anti-corupţie din România, un grup de tineri basarabeni au organizat un protest în faţa Ambasadei României din Chişinău. Tinerii s-au mobilizat pe Facebook şi au venit în faţa misiunii diplomatice cu drapele româneşti şi cu lozinci preluate de la manifestanţii din Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Vitalie Călugăreanu, DW-Chişinău