„Nu e vorba doar de ademenirea primarilor. Ştim din confesiunile primarului de Taraclia, Serghei Filipov, că se utilizează „biciul şi morcovul”, primarii sunt şantajaţi. Foarte mulţi primari au dosare penale pentru că legislaţia e de aşa natură, încât, dacă doreşti să faci ceva, nu poţi să nu fii învinuit de încălcarea legislaţiei. Şi atunci, foarte mulţi primari, noi ştim, este vorba de sute de primari, pur şi simplu cedează şantajului şi acceptă să treacă de partea principalului partid de guvernământ”, a explicat Igor Boţan.

Directorul ADEPT a amintit, în context, că societatea a aflat ce metode aplică PD datorită faptului că primarul de Taraclia a vorbit public despre presiunile la care a fost supus.

„A intervenit domnul Pirkka Tapiola, reprezentantul Uniunii Europene aici, în Republica Moldova, care a fost ameninţat să nu se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova. Însă Curtea de Apel Cahul a dat înapoi şi l-a achitat pe domnul Filipov. Dar este important că domnul Filipov a reuşit, şi ar trebui să-i mulţumim pentru aceasta, să ne destăinuie ce metode utilizează principalul partid de guvernământ pentru convertirea primarilor", a spus Igor Boţan.

„Noi înţelegem de unde vine acest efort al democraţilor în convertirea primarilor. Acolo unde localităţile sunt în stare să-şi asigure propria existenţă, cum este Chişinăul, de exemplu, şi unde există, de bine, de rău, pluralism informaţional, Partidul Democrat acumulează 2,7% din voturile cetăţenilor. Pe ţară, per ansamblu, la alegerile locale din 2015, a acumulat 17%. Deci acolo unde există mai multă independenţă economică, există pluralism în mass-media, acest partid nu prea are trecere şi atunci forţează nota în teritorii, acolo unde domină patru televiziuni ale media holdingului domnului Plahotniuc şi unde localităţile sunt dependente de transferurile de la buget. Sunt nişte pârghii care sunt utilizate, primarii cunosc acest lucru foarte bine, în discuţii private îl împărtăşesc şi chiar încearcă să găsească înţelegere pentru traseismul pe care îl practică. Acelaşi lucru se referă şi la consilierii locali. Putem presupune că, odată cu apropierea alegerilor parlamentare, acest efort de convertire doar va creşte în intensitate”, a mai adăugat Igor  Boţan.