„Vladimir Plahotniuc şi-a cumpărat funcţia de vicepreşedinte al grupului Internaţionalei Socialiste”, a menţionat Renato Usatîi, care a precizat că candidatura sa a fost deja confirmată.

Usatîi a mai spus că Plahotniuc are nevoie de această funcţie pentru a se legitima politic pe plan internaţional.

Potrivit lui Usatîi, despre numire lui Plahotniuc s-a vorbit în cadrul reuniunii Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru CSI, Caucaz şi Marea Neagră, care s-a desfăşurat la Chişinău.

Despre acest eveniment, presa a aflat post-factum după ce PD a distribuit un comunicat. Reprezentanţii PD spun că secretarul general al Internaţionalei Socialiste, Luis Ayala, a susţinut poziţia partidului pe care şi-a asumat-o liderul PD în cadrul celui de-al VIII-lea Congres.

„Avem multe provocări cărora trebuie să le facem faţă. Lucrăm foarte mult pentru a promova agenda social-democrată în regiune, pentru a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. În unele ţări este complicat, dar avem şi reuşite, cum este în Republica Moldova. Aici avem o colaborare intensă cu PDM, formaţiune care luptă pentru social-democraţie şi care înregistrează progrese în această direcţie”, a afirmat Luis Ayala, se arată în comunicatul PD.

Totodată, Usatîi a spus că Plahotniuc a decis să nu anunţe încă despre numirea sa, precizând că în cadrul grupului Internaţionalei Socialiste ar putea critici în legătură cu candidatura lui. De exemplu, din cauza problemelor oligarhului cu Interpolul.

Pe pagina oficială a Internaţionalei Socialiste este menţionat că unul dintre vicepreşedinţii grupului este fostul lider al PD, Marian Lupu.

În perioada 1-4 martie, urmează să se desfăşoare Congresul Internaţionalei Socialiste, care va avea loc în Columbia. La acest eveniment, Republica Moldova ar putea fi reprezentată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.