„În timp ce moldovenii se ceartă şi nu înţeleg ce se mai întâmplă, aceştia împart bănişorii şi funcţiile. Ţie funcţia de Preşedinte, eu voi controla administraţia de la MoldovaGaz. Noi însă luptăm cu drapelele şi ne pomenim în situaţia când din grav trecem la mai grav”, a comentat Dinu Plângău.

„Presa liberă va dispărea, va rămâne doar cea a lui Dodon şi Plaha, iar partidele de opoziţie pur şi simplu nu vor putea să mai facă faţă criminalilor, pentru că presă, pentru că bani, pentru că dosare, pentru că Moldova-i împărţită din nou. Pe cât timp ? Mai vedem”, a mai spus activistul civic.

Precizăm că ieri s-au adeverit informaţiile dezvăluite acum o săptămână de liderii Platformei Demnitate şi Adevăr, precum că, în timpul vizitei la Moscova, preşedintele Igor Dodon a promovat interesele oligarhului Plahotniuc, făcând lobby pentru candidatura lui Vasile Botnari la funcţia de director Moldovagaz. 

La şedinţa Consiliului de observatori ai Moldovagaz preşedinte al Consiliului de administrare al companiei a fost ales Vasile Botnari.

„Acum Dodon a făcut lobby pentru Vasile Botnari, iar girul acestei afaceri este declaraţia belicoasă a lui privind recunoaşterea unei datorii care nu aparţine Republicii Moldova. Această datorie aparţine concernului Moldovagaz. Iată în fruntea acestui concern se încearcă, inclusiv prin intermediul lui Dodon, să se instaleze o sculă docilă a lui Plahotniuc. Şi acum Dodon a pus preţ mai mare pe banii şi puterea lui Plahotniuc, decât pe interesele  cetăţenilor”, a precizat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Potrivit datelor SA Moldovagaz, datoria RM faţă de Gazprom (mai exact, datoria SA Moldovagaz), fără regiunea transnistreană, s-ar cifra la aproximativ 770 milioane de dolari. ​În timpul vizitei sale la Moscova însă, Dodon a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei” faţă de compania rusă „Gazprom”, în sumă de $6,5 mlrd. Or, Igor Dodon pledează pentru stingerea acestei datorii prin cedarea „unei părţi a activelor aflate în gestiunea companiei Moldovagaz, care nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii”. Gazprom deţine 50% din capitalul Moldovagaz şi asigură 99% din necesarul de gaze al Republicii Moldova. Deşi consumatorii din regiunea transnistreană achită pentru gazele naturale consumate (chiar dacă un preţ mai mic decât consumatorii de pe malul drept), administraţia separatistă de la Tiraspol nu mai transferă bani către Gazprom de mai bine de 10 ani. 

Precizăm că despre Vasile Botnari Ziarul de Gardă scria acum câţiva ani că este finanţator PD şi naşul Danielei Guma şi a lui Anatolie Moruz, fiica şi respectiv ginerele deputatului PD Valeriu Guma. În penultima zi a anului 2012, după incidentul cu Sorin Paciu din „Pădurea Domnească”, Vasile Botnari a participat la o altă vânătoare în Pădurea Domnească, alături de alte nume importante, mai scria ZdG.