„Aseară a plecat dintre noi un veritabil bărbat al neamului, un om al cetăţii, o conştiinţă pură, dedicată unor valori naţionale perene, fără de care viitorul Republicii Moldova ar fi compromis. Alexandru Moşanu a fost un deschizător de drumuri şi activitatea sa în calitate de om politic şi istoric a trasat temerar direcţia de dezvoltare a ţării noastre. Declaraţia de independenţă este actul istoric legat pentru vecie de numele academicianului şi omului politic Alexandru Moşanu. Străjer al identităţii naţionale şi luptător pentru prosperarea neamului – aşa va rămâne primul Preşedinte al Parlamentului moldovenesc în memoria noastră”, a scris liderul Platformei DA pe pagina sa de Facebook.

„Plecarea Domniei Sale la cele eterne este un motiv de tristeţe, dar şi o reamintire a misiunii pe care trebuie s-o îndeplinim. Nu avem dreptul moral să abandonăm stindardul dus cu atâta demnitate de Alexandru Moşanu pe parcursul întregii sale vieţi. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar pe noi să ne călăuzească în lupta pentru viitorul unei ţări, în care să vrei să trăieşti”, a adăugat Andrei Năstase.

Amintim că primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moşanu, a decedat la vârsta de 85 de ani.

Istoric şi politician basarabean, profesor universitar, doctor habilitat în ştiinţe istorice, precum şi membru de onoare al Academiei Române, Alexandru Moşanu fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 şi 1998 şi a îndeplinit funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 3 septembrie 1990 – 2 februarie 1993, fiind primul în această funcţie.

Alexandru Moşanu a fost unul dintre fruntaşii mişcării de renaştere naţională şi unul dintre fondatorii Frontului Popular.