Cu un primar democrat s-a ales şi satul Lăpuşna, Hânceşti, localitatea de baştină a fostului premier Vlad Filat. Primăria a fost condusă de liberal-democratul Gheorghe Chirilă. După o vizită a unui grup de democraţi în frunte cu deputatul PD Anatolie Zagorodnîi, primarul şi viceprimarul şi-au anunţat demisia. În cursa pentru anticipate s-a înscris un singur candidat, democratul Ion Bubuioc.

Deputatul Grigore Cobzac a atras atenţia că la alegerile locale din 2007 în acest sat au aspirat la fotoliul de primar 13 candidaţi, iar în 2011 şi în 2015 – câte cinci candidaţi: „Şi la actualele alegeri, care au fost desfăşurate după ce fostul primar şi-a dat demisia, au fost mai mulţi doritori de a concura. Pe trei îi cunosc, cu doi dintre ei am discutat personal. Primul cu şanse reale de a câştiga din primul tur, odată fiind anunţate alegeri, s-a pornit cu mare avânt. A făcut publică şi intenţia. Doar că, după ce “au vorbit” cu el cei din PD, i-a trecut pofta de primărie. Al doilea potenţial candidat, în discuţie privată, a declarat că va participa doar la alegerile locale din 2019, în condiţiile în care PD nu va mai deţine puterea totală”.

În primării domină frica

Potrivit deputatului, acţiunile PD-ului de a penaliza orice altă gândire şi de a anihila orice altă formaţiune politică îşi fac efectul. Mai ales că în acest proces sunt utilizate structurile de forţă şi toate instituţiile statului. „În teritoriu domină frica. Or, confruntarea actualilor guvernanţi este însoţită de un pericol real pentru liderii locali, care se decid să facă acest pas”, a spus Cobzac.

Lidia Bezniţchi, consilieră la Primăria Lăpuşna, a declarat pentru Jurnal de Chişinău că oamenii din sat nu au fost informaţi despre motivele plecării primarului şi a viceprimarului. „Ne-a surprins decizia fostului primar, a făcut multe lucruri bune pentru sat. Nu exclud că discuţiile care l-au motivat să facă acest pas au avut loc în culise”, a spus ea. Liberal-democratul Gheorghe Chirilă a refuzat să discute despre acest subiect.

Fostul viceprimar, Ghorghe Cojocaru, a precizat însă că au luat această decizie după vizita lui Zagorodnîi, care le-a dat de înţeles că „puteţi lucra, dar nu veţi obţine niciun ban”. „Am înţeles că nu vom reuşi să finalizăm proiectele noastre şi decât să le încurcăm altora, iar lumea să se întrebe de ce nu facem nimic, mai bine plecăm”, a declarat fostul viceprimar.

Potrivit lui Cojocaru, primăria a realizat în proporţie de 70% proiectul de canalizare, de iluminare a străzilor şi proiectul turistic „Curtea domnească”, ce cuprinde o clădire concepută după modelul Casei domneşti din Slatina, România. Realizat în proporţie de 89% din bani europeni, acest proiect a fost stopat din lipsă de surse financiare. „Ne-am adresat la toate ministerele ca să finalizăm acest proiect, dar am primit refuz de pretutindeni. Poate noul primar, membru PD, va reuşi mai multe”, a spus Cojocaru, convins că finanţarea are loc pe criterii politice.

Citiţi articolul complet în Jurnal de Chişinău