VIDEO

Modificările la Codul Audiovizualului, criticate de experţi: „Imediat ce s-a anunţat despre învinuirea lui Plahotniuc în Rusia, partidul de guvernământ a hotărât să forţeze adoptarea proiectului”

Modificările la Codul Audiovizualului, criticate de experţi: „Imediat ce s-a anunţat despre învinuirea lui Plahotniuc în Rusia, partidul de guvernământ a hotărât să forţeze adoptarea proiectului”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 07.12.2017 19:27
Întâmplător sau nu, modificările la Codul Audiovizualului, votate astăzi în mare grabă de Parlament, au fost făcute imediat după ce s-a aflat despre dosarul penal din Rusia deschis pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Constatarea a fost făcută de unii experţi media, care mai remarcă faptul că proiectul este promovat sub pretinsa grijă pentru securitatea informaţională a ţării. La rândul lor, unii jurnalişti califică iniţiativa drept o încercare de a convinge Occidentul că la Chişinău se luptă împotriva propagandei ruseşti. 

„Întâmplător sau nu, dar imediat ce s-a anunţat despre învinuirea lui Vladimir Plahotniuc în Rusia - partidul de guvernământ a hotărât să forţeze adoptarea modificărilor la Codul Audiovizualului care vor interzice retransmiterea ştirilor şi a unor emisiuni din Rusia. Bineînţeles că aceasta este „ambalat” frumos în lupta pentru securitatea informaţională a ţării”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de către directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Pe de altă parte, jurnalistul Vasile Năstase afirmă că modificările nu exclud, de fapt, riscurile care planează asupra securităţii informaţionale a ţării. 

„Este o încercare a PD şi oligarhului Plahotniuc de a convinge Occidentul că lupta împotriva propagandei ruse, în timp ce tot el este proprietarul canalelor de televiziune care de fapt difuzează în RM această propagandă rusească. Ceea ce au operat ei în Codul Audiovizualului nu schimbă datele problemei, pentru că în afara emisiunilor informative care au fost scoase mai există şi emisiuni de divertisment care fac aceeaşi propagandă. De asemenea, nu este clar ce se va întâmpla cu filmele difuzate în ţara noastră, de sorginte sovietică, care, de fapt, fac aceeaşi propagandă. În momentul în care Federaţia Rusă ar ratifica convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, toată această construcţie cu picioare de lut cade”, susţine jurnalistul Vasile Năstase, membru al Platformei Demnitate şi Adevăr.

Amintim că anterior, atât OSCE cât şi Consiliul Europei au criticat un proiect al guvernării, care prevedea între altele şi interzicerea radiodifuzorilor ale căror emisiuni nu sunt produse în statele UE sau în ţările care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Experţii străini au constatat că aceste îngrădiri ale libertăţii de emisie ar trebui să urmărească scopuri legitime, care sunt necesare într-o societate democratică.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI