„A fost emis un mandat de arestare. El se află în urmărire internaţională. Învinuitul poate fi arestat doar în cazul în care el se află în urmărire internaţională. Este acuzat potrivit articolelor 30 şi 105 din Codul Penal al Federaţiei Ruse. De alte informaţii nu dispun, acum materialele se află în instanţă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a instanţei din Moscova.

Hotărârea judecătoriei de sector din Moscova a fost contestată într-o instanţă superioară. Presa rusă scrie că şeful PD ar fi fost implicat în omorul cu deosebită cruzime a cel puţin două persoane, iar crimele ar fi avut loc în afara Federaţiei Ruse. Şeful PD, care are şi cetăţenie rusă, este învinuit de tentativă de omor comisă de un grup organizat, motivată de ură politică, ideologică, rasială, etnică sau religioasă.

Potrivit agenţiei de prese ruse Rosbalt, care face referire la o sursă din cadrul instituţiilor de drept din Rusia, Comisia de Investigaţii de la Moscova a deschis un dosar penal pe numele şefulului PD.

În dosarul cauzei, Plahotniuc este acuzat de omorul a cel puţin două persoane, săvârşit cu cruzime, într-un grup organizat, motivat de ură rasială politică, ideologică şi etnică. Sursele agenţiei ruse au refuzat să ofere mai multe detalii despre dosar, dar au precizat că infracţiunile nu au fost comise în Rusia.

Rosbalt precizează că o tentativă de asasinat, legată de numele lui Plahotniuc, a avut loc în martie 2012, la Londra, asupra lui Gherman Gorbunţov.  Killerul Vitalie Proca, care a deschis focul asupra bancherului rus, a fost reţinut la Moscova şi apoi extrădat în România.

Recent, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Jurnal TV, Proca a mărturisit că Vladimir Plahotniuc este cel care a comandat asasinarea lui Gorbunţov. Pe lângă atacul asupra lui Gorbunţov, Proca a făcut mărturisiri şi despre alte asasinate în care ar fi fost implicat Plahotniuc.

Potrivit sursei Rosbalt, cel mai probabil, atacul asupra lui Gorbunţov are legătură cu faptul că, înainte de a se stabili la Londra, bancherul a cumpărat acţiuni de la la Universalbank şi a avut un conflict cu celălalt acţionar.

Începând cu luna aprilie a acestui an, oligarhul Vladimir Plahotniuc este şi în vizorul instituţiilor de drept din România. Jurnal TV a intrat în posesia unei ordonanţe de începere a urmării penale "in rem", adică pe fapte, emisă de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de la Bucureşti.

Astfel, şeful PD, Vladimir Plahotniuc, este vizat într-o anchetă pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Investigaţia a fost dispusă în baza unei plângeri depuse de către Veaceslav Platon în august 2016, pe când afaceristul era la Kiev. 

Plahotniuc a fost implicat în mai multe scandaluri de proporţii, cum ar fi monitorizarea sa de Interpol pentru legături cu gruparea mafiotă rusă Solnţevskaia. În anul 2012 Curtea de Justiţie de la Londra a prezentat dovezi potrivit cărora Plahotniuc este beneficiarul atacurilor raider produse în Moldova în anii 2010 şi 2011. 

De precizat că Plahotniuc deţine, pe lângă cetăţenia Republicii Moldova, cea a României, dar şi  Rusiei. Controversatul oligarh a încercat să-şi ascundă de mai multe ori identităţile. Acesta a fost cercetat în România pentru fals privind identitatea, după ce s-a constatat că, în perioada noiembrie 2009 - mai 2011, a folosit pe teritoriul Republicii Moldova numele Vladimir Plahotniuc, iar pe teritoriul României - numele Vlad Ulinici.