Într-un comunicat de presă, PD acuză Rusia de „acţiuni provocatoare”, „hărţuire şi persecuţie politică” în adresa „reprezentanţilor PD şi a oficialilor Guvernului şi Parlamentului”, fără să menţioneze însă numele oligarhului.

Mai mult, PD vorbeşte despre „zeci de dosare de urmărire sau penale împotriva unor oficiali politici şi guvernamentali din Republica Moldova” şi se acoperă cu pretinsul „progres” în investigaţia privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari din Rusia prin RM.

„Aceste abuzuri derulate de câteva instituţii din Rusia au la bază motive geopolitice, de intimidare, şantaj şi hărţuire a oficialilor moldoveni. O altă motivaţie din spatele acestor dosare fabricate în Federaţia Rusă constă în acoperirea unor persoane acuzate de infracţiuni pe teritoriul RM, persoane care au desfăşurat şi desfăşoară activităţi în interesul serviciilor speciale ruse şi împotriva RM. Iar momentul declanşării acestor acţiuni de hărţuire politică a coincis cu iniţierea şi avansarea autorităţilor de anchetă moldoveneşti în investigaţia privind spălarea a 22 de miliarde de dolari, bani proveniţi din Federaţia Rusă, prin intermediul unor bănci moldoveneşti”, se spune în comunicatul PD.

Totodată, PD accentuează în repetate rânduri că aşa-zisele „acţiuni de hărţuire politică” din partea Rusiei sunt îndreptate împotriva „mai multor oficiali politici, guvernamentali şi parlamentari ai Republicii Moldova”. Din nou, niciun cuvânt despre Plahotniuc.

Reacţia a venit la scurt timp după ce în presă a apărut informaţia că, după instituţiile de drept din România, oligarhul Vladimir Plahotniuc a ajuns şi în vizorul celor din Federaţia Rusă. Mai exact, Comisia de Investigaţii de la Moscova a deschis un dosar penal în care şeful PD este acuzat de omorul mai multor persoane, săvârşit cu cruzime într-un grup organizat. Mai mult, o instanţă de la Moscova a înregistrat, în absenţa sa, o cerere de arestare a lui Plahotniuc.

Nu este prima dată când, din cauza lui Plahotniuc, autorităţile RM acuză Rusia de hărţuire a oficialilor moldoveni.

La începutul lunii martie curent, conducerea de vârf a ţării, în persoana premierului Pavel Filip şi a speakerului Andrian Candu, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc, l-au chemat la covor pe ambasadorul rus în RM, Farit Muhametşin, căruia i-au înmânat o notă în care sunt semnalate „o serie de abuzuri”. În comunicatul emis de Parlament se vorbea despre faptul că „o instituţie de la Moscova” a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională politicieni din RM, folosindu-se în acest scop de informaţii false şi date trunchiate. Ulterior, s-a confirmat că era vorba despre oligarhul Plahotniuc.

Atunci premierul Filip a convocat ambasadorii UE şi pe şeful misiunii diplomatice americane cu puţin timp înainte de întâlnirea lui Candu şi Filip cu ambasadorul Rusiei. Potrivit unor surse, la acea întâlnire premierul Filip s-a referit concret la Vladimir Plahotniuc.