Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câştigă licitaţii de milioane la stat din primele luni de la fondare // Investigaţie

Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câştigă licitaţii de milioane la stat din primele luni de la fondare // Investigaţie
Sursa: www.moldovacurata.md Foto: ipn.md 06.12.2017 07:05
Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc şi-a deschis câteva firme în ultimii 3 ani, iar una dintre ele, fondată în anul 2015 şi specializată în lucrări de construcţii, a început să câştige licitaţii la stat încă „din faşă”, la doar 3 luni de la creare. Întreprinderii „Construct Agent Grup” i-a fost încredinţat un contract de peste 2 milioane de lei în raionul în care a copilărit şi pe care astăzi deputatul îl patronează politic - Floreşti. Ulterior, a obţinut contracte la Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA), unde recent director-adjunct a devenit finul său de cununie, Sergiu Batiuşca, apoi - la Spitalul Raional Şoldăneşti şi la Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS). Deputatul a lăsat fără răspuns întrebarea portalului Moldova Curată referitoare la eventualele dividende pe care le-a putut avea din activitatea acestei firme, dar nu le-a indicat în declaraţia de avere, dar şi pe cea dacă statutul său de deputat are vreo legătură cu obţinerea acelor contracte, csrie Moldova Curată.
 
Eugeniu Nichiforciuc a devenit deputat în luna februarie 2015, când unii parlamentari PDM, aleşi la scrutinul din noiembrie 2014, au decis să plece în Guvern. Exact cu 20 de zile înainte, el îşi înregistra propria companie de construcţii, „Construct Agent Grup”. Peste doar 3 luni de la fondare, această firmă a câştigat primul contract cu statul. Aşa arată datele de la Agenţia Achiziţii Publice. 
 
Primul contract cu statul: valoarea - 2 milioane de lei
 
La 19 mai 2015 „Construct Agent Grup” a obţinut un contract de 2 773 046 de lei de la Primăria satului Ciripcău, Floreşti, pentru a efectua lucrări de „modernizare energetică a clădirii gimnaziului „Constantin Stere””. Primarul comunei, Mihail Donos, care şi-a câştigat mandatul candidând pe lista PDM, spune că la concurs au participat, din câte îşi aminteşte, cel puţin 5 companii. La întrebarea cum de a fost aleasă o întreprindere care tocmai se crease şi nu avea lucrări efectuate pentru a-şi proba aptitudinile, el a răspuns că firma a demonstrat că mai realizase lucrări de construcţii: „Această firmă efectuase lucrări până a fi contractată de noi. În raionul Cantemir, din câte îmi amintesc, am fost cu specialistul şi s-a uitat la lucrările efectuate, la calitate. La moment eu sunt satisfăcut de lucrările care au fost făcute. Urmează să fie pusă în funcţiune cazangeria, dar deocamdată nu ne grăbim pentru că în acest sezon încă rămânem la încălzire pe bază de gaz. Din primăvară vom testa trecerea la biomasă. Clădirea gimanziului, care are trei etaje, a fost acoperită cu penoplast de 15 centimetri, au fost schimbate geamurile, uşile şi 30% din calorifere”. 
 
Primarul mai spune că la alegerea câştigătorului licitaţiei nu ar fi contat faptul că proprietarul e deputatul Nichiforciuc. „Nu l-am văzut în ochi pe deputat. L-am văzut pe şeful şantierului care s-a ocupat de construcţie. Dar în rest nici o conversaţie n-am avut. Din grupul de lucru au făcut parte 9 membri, inclusiv eu. Ne-am uitat după preţurile pe care le confirmau prin rapoartele înaintate faţă de primărie. Asta a fost o companie care ne-a aranjat cel mai mult. Am controlat şi calitatea materialelor. Sunt şi deputaţi între deputaţi. Eu înţeleg că din cauza incompatibilităţii funcţiei nu i se permite, dar nu l-am văzut o dată să vină pe şantier, nu l-am văzut o dată să vină cu anumite propuneri. Am avut o conlucrare extrem de bună cu băieţii care au fost în brigada de construcţie”, ne-a mai declarat Mihail Donos.


 
Două contracte cu AIPA: Unul - obţinut prin licitaţie, altul - prin negocieri directe
 

Următoarele două contracte cu statul i-au fost oferite firmei „Construct Agent Grup” de către Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA). La 21 decembrie 2016 agentul economic a câştigat o licitaţie pentru efectuarea „lucrărilor de reparaţie a etajului 17 din cadrul AIPA”. În total, 10 agenţi economici şi-au depus ofertele, însă a fost aleasă firma deputatului Nichiforciuc, cu oferta de preţ 690 de mii de lei. 
 
În copia Dării de seamă referitoare la această achiziţie, furnizată portalului Moldova Curată, responsabilii de la AIPA au ascuns numele funcţionarilor instituţiei care au făcut parte din grupul de lucru şi au ales firma deputatului drept câştigătoare. De asemenea, rubrica în care este scris cine sunt fondatorii firmelor ofertante - acolo am fi văzut numele deputatului - la fel au fost ascunse.  
 
La AIPA numele funcţionarilor care au făcut parte din comisia de licitaţii sunt date personale şi sunt ţinute în secret
 
Deocamdată directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, pe care l-am întrebat de ce au fost secretizate numele membrilor grupului de lucru, dar şi cele ale fondatorilor firmelor ofertante, nu ne-a oferit un răspuns.  
 
UPDATE. După publicarea articolului Nicolae Ciubuc ne-a comunicat că numele au fost ascunse "ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei aferenteprotecţiei datelor cu caracter personal". 
 
Peste o săptămână de la acest concurs de achiziţii AIPA a mai încheiat un contract cu întreprinderea de construcţii a lui Eugeniu Nichiforciuc. De această dată, fără licitaţie. A fost folosit instrumentul „desfăşurarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”. Aşa cum reiese din darea de seamă, s-a motivat prin „situaţia imprevizibilă apărută în cadrul iniţierii reparaţiei din cadrul AIPA”. De această dată lucrările au costat ceva mai mult de 101 mii de lei. 
 
Construcţia mansardei Casei Olimpice 
 
Tot în anul 2016 întreprinderea „Construct Agent Grup” a mai obţinut un contract pentru schimbarea uşilor şi ferestrelor exterioare la Spitalul Raional Şoldăneşti, iar anul 2017 l-a început cu un contract la Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv, condus de deputatul democrat Nicolae Juravschi. De această dată, valoarea lucrărilor pe care urma să le execute întreprinderea este şi mai mare - de 1.438.256,60 de lei.  
 
La licitaţia organizată în luna ianuarie 2017 au participat trei firme, dintre care două au fost descalificate, potrivit procesului-verbal, din cauză că au propus preţuri înalte, dar şi pentru că ar fi avut dosarul incomplet. Astfel, în concurs a rămas doar „Construct Agent Grup”, care a şi fost desemnată câştigătoare. Ar fi propus, potrivit procesului-verbal, un preţ cu 200 de mii de lei mai mic decât au ofertat cele două firme.
 
Într-un răspuns expediat portalului Moldova Curată, Nicolae Juravschi, preşedintele CNOS, scrie că lucrările de reconstrucţie a Casei Olimpice, care au fost efectuate de către mai multe firme, „este un proiect de suflet al CNOS”. „În primul rând, a fost un proiect extrem de complicat, dată fiind starea avariată a edificiului şi necesitatea efectuării reconstrucţiei cu respectarea tuturor rigorilor ce decurg din statutul de monument de istorie al clădirii”, a notat Nicolae Juravschi. 
 
I-am solicitat un comentariu deputatului Egeniu Nichiforciuc referitor la parcursul firmei sale în cadrul licitaţiilor publice. I-am cerut, de asemenea, să ne spună de ce nu a indicat în declaraţia sa de venituri şi interese eventualele dividende pe care le-a putut obţine din activitatea firmei sale. Deşi a recepţionat mesajul nostru, deputatul a preferat să nu răspundă. În cazul în care va solicita să-i asigurăm un drept la replică, o vom face. 

ULTIMELE ŞTIRI