Într-un comunicat al PD se spune că Vladimir Plahotniuc a plecat astăzi în SUA, unde va avea întrevederi cu reprezentanţi ai instituţiilor americane şi cu exponenţi ai societăţii civile. Deocamdată nu se cunoaşte cine face parte din delegaţia condusă de Plahotniuc, dar în presă au apărut informaţii precum că şeful PD ar fi însoţit de speakerul Andrian Candu şi de vicepreşedintele Parlamentului Iurie Leancă.

În acest context, Alexandr Petkov, redactorul-şef al Agenţiei Omega, a înregistrat o petiţie online către poporul Statelor Unite ale Americii care a fost deja semnată de aproape 600 de persoane. În apel se spune că Vladimir Plahotniuc este un oligarh moldovean, acuzat de crime financiare transnaţionale şi de organizarea de asasinate, care a supus toate structurile guvernamentale din Moldova.

„Vladimir Plahotniuc planifică mai multe întâlniri cu politicienii şi diplomaţii de top din SUA, încercând astfel să convingă cetăţenii moldoveni că el se bucură de sprijinul deplin al Statelor Unite. Vă rugăm să vă convingeţi guvernul că nu este recomandabil să aibă vreo întâlnire cu acest om. Pentru a-şi finanţa imperiul de afaceri, el foloseşte, printre altele, companiile ruse de energie şi media. El este cel care pune în pericol democraţia în ţara noastră. Refuzul autorităţilor americane de a susţine această campanie de PR a celui mai detestat om din politica moldovenească va fi foarte apreciat de poporul moldovean. Sperăm că veţi sprijini cetăţenii moldoveni în lupta lor împotriva oligarhului Plahotniuc”, se spune în textul petiţiei.

Petiţia va fi transmisă Departamentului de Stat al SUA, precum şi Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. În solicitare a fost inserată şi o poză care ar reprezenta cea mai recentă solicitare a Interpol în privinţa lui Vladimir Plahotniuc. Documentul datat cu 19 iunie 2016 ar arăta că şeful PD a ajuns în atenţia Biroului Naţional al Interpolului din Austria în baza învinuirii de participare la o grupare criminală specializată în trafic de fiinţe umane.

Precizăm că poza a fost dezvăluită de liderul formaţiunii „Partidulu Nostru”, Renato Usatîi, încă în luna septembrie curent. Ulterior, Partidul Democrat a calificat documentul ca fiind fals. Precizăm că pentru prima dată, informaţia privind monitorizarea de către Interpol în privinţa lui Plahotniuc a apărut în presă în noiembrie 2012, iar veridicitatea acestei informaţii a fost confirmată în 2013 de către ministrul de atunci al Afacerilor Interne Dorin Recean, care a precizat că Biroul italian al Interpol a înaintat procedura de monitorizare în privinţa lui Plahotniuc din cauza legăturilor sale cu gruparea criminală rusească „Solnţevskaia”. Deşi Vladimir Plahotniuc a negat iniţial că a fost monitorizat de către Interpol, ulterior a recunoscut acest lucru.