Între timp, pe site-ul Consiliului Europei scrie negru pe alb că secretarul general Thorbjørn Jagland, înaltul oficial european care acum câţiva ani declarase că Moldova e un stat capturat, avea programată o întrevedere cu ministrul de externe, Andrei Galbur, şi ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, care vor participa la un eveniment având pe agenda Planul de Acţiuni Consiliul Europei – Republica Moldova 2017 - 2020.


Pe site-ul instituţiei europene nu există niciun cuvânt despre Plahotniuc, deşi PD şi presa afiliată oligarhului a prezentat informaţia în aşa fel de parcă Plahotniuc a fost capul delegaţiei. Mai mult, în comunicatul PD şi în presa controlată de oligarhul Plahotniuc ministrul de Externe şi cel al Justiţiei au fost ignoraţi.

Experta de la Bucureşti în politici europene, Raluca Răducanu, califică acest caz despre „o mică mare manipulare de presă” şi afirmă, la fel ca şi mai multe voci, că şeful PD, oligarhul Plahotniuc, s-a „strecurat” la întrevederea cu Jagland. Ba mai mult, poza în care apare împreună cu înaltul oficial european ar fi una veche.

„Site-ul PDM anunţă că dl Vladimir Plahotniuc se află într-o vizită de lucru la Strasbourg, unde s-a întâlnit cu nimeni altul decât Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Şi urmează o întreagă povestioară despre ce subiecte au abordat şi ce garanţii şi-au dat unul altuia. Însă internetul cel ghiduş, care prezintă şi păstrează până şi ce nu se vrea păstrat şi arătat, ne spune că există, într-adevăr, o delegaţie oficială a Republicii Moldova la CoE, numai că din ea fac parte ministrul de Externe, Andrei Galbur, şi ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, care urmează să discute cu Secretarul General, Thorbjørn Jagland, despre Planul de Acţiuni CoE - Moldova 2017 - 2020. Că domnul Plahotniuc s-a strecurat, şi el, în biroul domnului Jagland poate fi adevărat, dar o ştire despre ceva ce se întâmplă la CoE trebuie să înceapă de la ce spune CoE că se întâmplă, nu de la ce spune PDM că se întâmplă. Pe site-ul ministerului Justiţiei şi pe cel al ministerului de Externe nu a apărut încă nici un comunicat despre această delegaţie oficială şi discuţiile desfăşurate acolo. Oare de ce? (De dragul picanteriilor, aud că nici pozele cu domnii Plahotniuc şi Jagland zâmbindu-şi călduros n-ar fi chiar recente)”, a comentat experta de la Bucureşti.