Reacţia lui Iurie Leancă la acuzaţiile Platformei DA care a cerut tragerea la răspundere penală a fostului premier

Reacţia lui Iurie Leancă la acuzaţiile Platformei DA care a cerut tragerea la răspundere penală a fostului premier
Sursa: jurnal.md Foto: PPEM 26.12.2017 15:21
Fostul premier Iurie Leancă, care a semnat în regim secret hotărârea ce prevedea oferirea garanţiilor de stat în valoare de 9,5 miliarde de ei Băncii Naţionale în vederea acordării creditelor celor trei bănci, încă nedevalizate la acea dată, a ţinut să dea o replică Platformei DA

„Afirmaţiile liderilor Platformei DA sunt atât de primitive, încât fac şi demersuri selective. Dacă tot spun că acordarea garanţiilor bancare sunt o faptă criminală, de ce nu cer tragerea la răspundere penală a colegilor lor de alianţă, Maia Sandu şi Viorel Cibotaru, care au votat pentru garanţiile emise de guvern? Dacă au o înţelegere atât de îngustă a unor procese, cum îşi mai propun să guverneze această ţară? Ei, probabil, ar fi lăsat să se prăbuşească întreaga economie a ţării, 500.000 de cetăţeni să-şi piardă depunerile, ca mai apoi, aşa cum le stă în fire, să dea vina pe alţii pentru inacţiunile lor”, se spune într-o declaraţie de presă expediată de PPEM.

„Altfel, le urez drum bun spre curţile de justiţie europene să ceară tragerea la răspundere a celorlalte guverne din Italia, Spania, Marea Britanie, care, de asemenea, au intervenit după acelaşi principiu", a adăugat Iurie Leancă.

Precizăm că, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi, Platforma DA a îndemnat procurorii oneşti să iniţieze urmărire penală pe marginea elaborării şi aprobării Hotărârii Guvernului nr. 938 din 7 noiembrie 2014, care a facilitat devalizarea sistemului bancar.

Reprezentanţii formaţiunii au cerut tragerea la răspundere a miniştrilor care au contrasemnat acest act normativ, şi a funcţionarilor Băncii Naţionale, CNA şi SIS, responsabili pentru supravegherea activităţii băncilor şi securitatea economică pe parcursul anului 2014.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI