Declaraţia îi aparţie preşedintelui Delegaţiei Suedeze în Parlamentul European şi vicepreşedintele Grupului PPE, Gunnar Hökmark. 

„Democraţia, lupta împotriva corupţiei şi independenţa de Rusia, sunt chestiuni care trebuie rezolvate de oamenii de acolo, nu de noi. Mesajul către toate ţările din Parteneriatul Estic este ca să ofere rezultate din ce în ce mai multe în privinţa precondiţiilor convenite cu UE. Trebuie să facă eforturi şi să meargă mai departe pentru avea mai multe oportunităţi în relaţia cu UE. Noi nu condiţionăm sprijinul nostru decât cu solicitarea ca pentru acest sprijin să existe o bază democratică solidă”, a spus Gunnar Hökmark.

„Noi nu dorim ca aceste ţări să fie dependente de Bruxelles, dar nici de Moscova. Cu atât mai mult ca actualul regim de la Moscova nu acceptă statul de drept. Regimul de la Kremlin este profud corupt şi foloseşte variate structuri pentru a promova naţionalismul. Le dorim statelor din Partenerialul Estic să folosească toate oportunităţile care le sunt oferite şi să ia în serios toate provocările, cu care se confruntă”, a comentat preşedintelui Delegaţiei Suedeze în Parlamentul European şi vicepreşedintele Grupului PPE.

Potrivit lui Gunnar Hökmark, apropierea de UE poate aduce multe beneficii ţărilor din Parteneriatul Estic.

„Ştiind că poţi avea cooperare din ce în ce mai extinsă cu UE, guvernele pot transmite un mesaj foarte clar cetăţenilor, respectiv că noi, UE, suntem pregătiţi să facem mai mult petru ei, pentru că, cu cât mai multe lucruri se întamplă, în ţară în plan real – lupta împotriva corupţiei, o justiţie dreaptă etc. – toate acestea reprezintă un mesaj clar din partea structurilor statului, care va fi bine primit de cetăţeni, dar şi de către noi, fapt care ne va stimula să oferim mai mult”, a declarat  preşedintelui Delegaţiei Suedeze în Parlamentul European şi vicepreşedintele Grupului PPE în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Cred că o mare parte a societăţii vrea relaţii mai strânse cu UE. Cred că pentru ei democraţia, libertăţile, statul de drept, sunt legate de UE. Poate unii se tem de ceea ce consideră o nouă cultură, o nouă relaţie, cea cu UE, şi se simt mai confortabili cu vechii parteneri. Principala problemă este că guvernele din aceste ţări nu i-au informat că marea parte din sprijinul pe care îl primesc este din partea UE. O mare parte a comerţului este cu UE. Şi, să nu uităm, dacă nu ar fi fost un sprijin masiv în aceste ţări pentru democraţie şi schimbare, nu ar fi fost posibil să semnăm acordurile de asociere”, a conchis Gunnar Hökmark.