Anularea votului mixt, propusă în plenul Parlamentului; Candu: „Acest lucru nu o să-l fac niciodată”

Anularea votului mixt, propusă în plenul Parlamentului; Candu: „Acest lucru nu o să-l fac niciodată”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 22.12.2017 12:55
Guvernarea nu va renunţa niciodată la sistemul electoral mixt. Cel puţin asta a sugerat preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, după ce în plenul legislativului a fost propusă anularea proiectului de legi privind implementarea sistemului electoral mixt.  

„Îndemn Parlamentul să anuleze legea prin care au fost operate modificări la sistemul electoral, respectând cu acest gest recomandările Comisiei de la Veneţia, dorinţele cetăţenilor Republicii Moldova şi opiniile donatorilor ţării noastre”, a declarat deputatul PCRM Elena Bodnarenco în plenul Parlamentului.

După ce a fost enunţată iniţiativa, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a intervenit imediat: „Aveţi vreun proiect de lege în acest sens fiindcă aşa pur şi simplu să îndemn nu pot”.

În replică, Elena Bodnarenco a anunţat că va înregistra astăzi un proiect de legi la Parlament. „O să avem şi proiect de lege, o să fie înregistrat astăzi până la sfârşitul zilei, dar vă invităm, domnul Candu, aşa cum aţi promis cetăţenilor posibilitatea de a economisi banii publici. Vă îndemn, anulaţi votul pe care l-aţi dat sistemului electoral”, a adăugat  deputata.

„Doamna Bodnarenco, dumneavoastră îmi cereţi mie să anulez dreptul cetăţenilor de a-şi alege proprii reprezentanţi în Parlamentul Republicii Moldova, lucru pe care n-o să îl fac niciodată”, a spus Candu.

„Cetăţenii Republicii Moldova şi aşa au avut dreptul de a alege proprii candidaţi în Parlament”, a punctat Elena Bodnarenco.

Amintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost constituit grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului legislativ privind anularea sistemului electoral mixt. Tot atunci, a fost creat Biroul executiv.

În aceste condiţii, grupul de iniţiativă va face demersurile necesare pentru colectarea de semnături care să permită desfăşurarea unui referendum naţional până la alegerile parlamentare din 2018, pentru anularea legii prin care s-au făcut modificările la Codul Electoral.
 
Pe 21 noiembrie, mai multe organizaţii ale societăţii civile au propun iniţierea şi desfăşurarea la nivel naţional, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral şi s-a introdus sistemul mixt de vot.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI