Propunerea ca şeful Guvernului să vină în Legislativ pentru a spune ce întreprind autorităţile Republicii Moldova cu scopul de a preveni moartea râului Nistru a venit din partea fracţiunii PLDM, dar fost susţinută doar de 41 de legislatori.

„Subiectul râului Nistru este nu doar problema apei potabile, este problema durabilităţii RM. Odată ce în 2015, RM şi-a asumat obietivele de dezvoltare durabilă care urmează să se transpună în Strategia Moldova 2030, ar fi bine ca Guvernul să vină în plen cu un raport privind acordul de funcţonare a centralei respective. Nu înţeleg acest refuz al ăremierului. Noi insistăm ca premierul să răspundă exact care sunt condiţiile acestui acord cu Ucraina”, a declarat deputatul PLDM, Iurie Ţap.

„Practic ne aşteaptă o catastrofă ecologică, iar RM riscă să rămână fără apă potabilă. Aţi promis că va veni Filip şi va informa Parlamentul, dar aşa şi nu s-a prezentat. Deja este o înţelegere cu Guvernul Ucrainei, iar partea RM deja acceptă construcţia acestor centrale pe râul Nistru”, a spus socialistul Vlad Bătrâncea. 

„În relaţiile mele cu fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, nu era nicio întrevedere în care să nu pună problema alocării unui teren pentru Ucraina, de la Naslavcea. Se vorbea despre acele 18 hectare care nu ajungeau conform formulei.  Kucima propunea ca RM să aibă în folosinţă un agregat care elaborează energie electrică. Nu am mers la acest lucru. Următorii care aţi venit la conducere aţi luat această decizie. Aţi deschis calea pentru a face acest rău râului Nistru. Aceste tratative scurte şi neînţelese dintre Guvernul RM şi cel al Ucrainei... nu înţelegem nimic despre ce se discută. Să împuternicim organele responsabile, inclusiv SIS, să verifice ce se plămădeşte în jurul acestei hidrocentrale. Cele 18 hectare au fost transferate nelegitim Ucrainei. Trebuie luate măsuri, nu doar cu „lea lea lea”, a menţionat liderul PCRM, Vladimir Voronin.
 
„Este o problemă de interese naţional şi merită discutată. Parlamentul trebuie să aibă o atitudine în acest sens”, a intervenit şi deputatul PL, Roman Boţan.

Potrivit unei intestigaţii marca Jurnal de Chişinău, Ucraina dezvoltă de peste 30 de ani un complex hidroenergetic monstru pe Nistru, sfidând asigurarea cu apă potabilă a R. Moldova. Potentaţii de la Chişinău, momiţi cu energie electrică ieftină, pensiuni de vacanţă, cariere de pietriş şi granit din Ucraina, sunt complicii acestei afaceri dubioase. Guvernul Filat a fost cel care a lipsit, prin decizii secrete, în 2010, Moldova de dreptul de control asupra barajului de la Naslavcea, obiectiv strategic ce garantează accesul la apa din Nistrul superior, de unde vin 70% din apa Nistrului moldovenesc

Începând cu 1983, odată cu punerea în funcţiune a acestui ansamblu hidroenergetic, în forma lui iniţială, Nistrul a început să piardă anual o cantitate enormă de apă. Exploatarea celor două bazine de la Novodnestrovsk – bazinul central şi lacul-tampon – a provocat pierderea anuală a circa 2 kilometri cubi, apă cât curge pe râul Prut în decursul unui an.

Pagubele respective au fost înregistrate în paralel cu reducerea debitului de la 318 metri cubi pe secundă la 231 în decurs de zece ani. Şi asta în condiţiile în care Moldova face parte din categoria ţărilor cu insuficienţă de apă şi cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, întreprinderea de stat Ukrhidroenergo a decis să ducă la capăt acest ansamblu faraonic. Astfel, în 2002, a fost dată în exploatare Centrala hidroelectrică nr. 2 (ГЭС 2) instalată în barajul de la Naslavcea; în 2009, a fost inaugurată Centrala hidroelectrică de acumulare (ГАЭС), iar în 2012 – un bazin artificial cu capacitatea de 35 de milioane de metri cubi de apă ce acoperă o suprafaţă de 250 de hectare.

Centrala hidroelectrică de acumulare ia şi aruncă înapoi în Nistru în decurs de 24 de ore cât aproape volumul apei din lacul Ghidighici din apropierea Chişinăului. Doar în urma conectării a două generatoare la Centrala de acumulare, volumul anual al Nistrului a scăzut de la 10 kilometri cubi la 7 kilometri cubi, pierdere ce se apropie de cantitatea de apă ce curge pe Prut timp de un an.

Uсraina urmează să instaleze în total şapte generatoare la această centrală şi să construiască alte şase hidrocentrale în amonte.