Noul şef al SIS a fost întrebat dacă intenţionează să depună eforturi pentru a elucida evenimentele tragice din aprilie 2009, atunci când tinerii au fost judecaţi chiar în comisariate.

„Nu aş fi vrut să revin la evenimentele de la 7 aprilie 2009. Dacă vor genera aceste discuţii, nu se va ajunge nici până mâine să închidem aceste dezbateri. Poziţia pe care am avut-o atunci a fost una în strictă conformitate cu prevederile legii. Puteţi să analizaţi absolut toate luările de poziţii pe care le-am avut ca ministru al Justiţiei, inclusiv la CSM, la comisia de specialitate. Toate insinuările lansate în presă sunt de natură politică pentru cineva cu scopul de a-şi acumula devidente politice şi aşa-numiţi ONG-işti care au dus lumea în eroare. Sunt organe competente care au menirea să se pronunţe”, a fost răspunsul lui Pârlog. 

„Cum au fost legitime aceste decizii, dacă judecătorii au venit în comisariate şi au judecat tinerii nevinovaţi?”, a insistat liberala Alina Zotea. 

„Izolatoarele de detenţie preventivă de pe lângă Ministerul Justiţiei au asigurat în strictă conformitate cu legislaţia condiţiile deţinuţilor. Poziţia mea a fost foarte franc expusă în cadrul şedinţei CSM. Poziţia mea a fost în favoarea ca aceste dosare să fie examinate în cadrul instanţelor de judecată”, a spus Vitalie Pârlog.

Acesta a fost solicitat să comenteze şi informaţiile din presă privind casa de milioane pe care o deţine.

„Imobilul în cauză l-am achizţionat cu mult timp după plecarea mea din postura de ministru. Orice alte informaţii vehiculate în presă sunt un punct de vedere şi, respectiv, nu-l luăm întotdeauna ca atare”, a explicat Pârlog. 

Totodată, noul director al SIS, care până acum a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de control al fişierelor din cadrul Interpol, a fost întrebat dacă anumiţi politicieni din Republica Moldova sunt monitorizaţi de această instituţie.

„Comisia pe care o conduc examinează acele dosare care au la bază o plângere depusă de un oarecare cetăţean al cărui stat face parte din Interpol. Dacă există anumite persoane care au depus anumite plângeri la aceste comisii, nu vă pot da nume, din simplu motiv că nu am acces la dosarele care parvin din RM. Dar chiar şi dacă aş fi avut acces la anumite dosare, nu le-aş putea face publice, pentru că nu ţine de competenţa mea”, a menţionat Vitalie Pârlog.

Noul şef al SIS este jurist, are 43 de ani şi este originar din oraşul Nisporeni. În perioada 1992-1997 a studiat Dreptul internaţional la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. Activitatea profesională şi-a început-o în anul 1993 în calitate de consultant juridic în cadrul unei companii private internaţionale. În perioada 1997-2001 activează în funcţia de consultant principal în cadrul Aparatului preşedintelui RM, Serviciul acte ale preşedintelui. În ianuarie 2001 este numit Director adjunct al Direcţiei Agent Guvernamental şi Relaţii Internaţionale a Ministerului Justiţiei. Din anul 2001 este Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Director al Direcţiei Generale Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană a Ministerului Justiţiei.

În perioada 2001-2005 a activat în calitate de membru al Comitetului Director pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, membru al Comisiei Europene pentru Eficacitatea Justiţiei a Consiliului Europei, membru al Comitetului de Experţi pentru ameliorarea procedurilor de protecţie a drepturilor omului din cadrul CDDH al Consiliului Europei, conducător al delegaţiei moldave la Comitetul European pentru problemele penale al Consiliului Europei. Din anul 2005 este membru al Comisiei guvernamentale permanente pentru organizarea executării hotărârilor definitive ale Curţii Europene a Drepturilor Omului versus Republica Moldova.

Pe 20 septembrie 2006, Vitalie Pârlog este numit în funcţia de ministru al justiţiei. El şi-a păstrat funcţia de ministru şi în noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008. La 14—25 septembrie 2009 a deţinut interimatul şefiei cabinetului de miniştri, înainte ca guvernarea să fie preluată de Alianţa pentru Integrare Europeană.

Din aprilie 2017 a deţinut funcţia de de preşedinte al Comisiei de control al fişierelor din cadrul Interpol.