„Doi dintre cei propuşi au participat direct la furtul miliardului. În calitate de premieri au semnat deciziile privind garanţiile de stat. Unul pentru 13 miliarde de lei, iar al doilea pentru cinci miliarde de lei. Aceştia încă nu au răspuns pentru aceste decizii, iar acum se întorc din nou în Guvern. Probabil mai au ceva de furat”, a declarat Voronin într-o conferinţă de presă.

Liderul PCRM se referă la Iurie Leancă şi Chiril Gaburici care, în calitate de premieri, au semnat deciziile privind garanţiile de stat acordate BNM pentru creditarea celor trei bănci aduse la faliment, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Pe 28 septembrie 2014, Guvernul condus de Leancă a votat posibilitatea creditării celor trei bănci cu probleme de către BNM cu garanţia Executivului. Ulterior, pe 13 noiembrie 2014, printr-o dispoziţie secretă, Guvernul Leancă a dat garanţii de stat Băncii Naţionale pentru emiterea unui credit de 9,5 miliarde de lei la o rată a dobânzii de 0,1% celor trei bănci falimentate.
 
Ulterior,  pe 27 martie 2015, Guvernul condus deja de Chiril Gaburici, în cadrul unei şedinţe secrete, a oferit garanţii de stat pentru un credit de 5,34 miliarde de lei aceloraşi trei bănci.