„PPE este îngrijorat de sistemul vostru electoral. Avem sentimentul că acest sistem este construit într-o mare măsură pentru a servi anumite scopuri şi interese. Nu aşa se asigură democraţia şi credibilitatea. Există mai multe întrebări referitor la votul în diasporă. Vom monitoriza dacă, în actualul sistem, candidaţii din circumscripţiile electorale vor fi supuşi unor presiuni, în cazul în care vor dori să se înscrie în cursă. Să fie clar, în ţările europene există aşa o viziune că opoziţia de azi trebuie să aibă şansa de a accede mâine la guvernare, iar guvernul de azi trebuie să fie gata să treacă mâine în opoziţie”, a afirmat Elmar Brok, membru al Parlamentului European, Grupul PPE.

Îngrijorările politicienilor europeni sunt împărtăşite şi de către analiştii politici de la Chişinău.

„Eu consider că azi lipsesc condiţiile pentru alegeri libere şi corecte. Sistemul electoral a fost modificat pentru faţada democraţiei şi legitimizarea actualului regim, după aceea vor avea aşa-zisele alegeri, PPE are de gând să ia atitudine faţă de perspectiva fraudării alegerilor înainte de alegeri sau va constata după alegeri post-mortem şi va constata că banii contribuabililor europeni oferiţi pentru reforme europene au ajuns în alte buzunare”, a menţionat analistul politic Oazu Nantoi.

„Procesele de transformare, inclusiv asigurarea supremaţiei legii, este treaba voastră, a acestei ţări, nu a noastră. Noi putem să vă ajutăm, dacă ne cereţi acest lucru, dar asta e tot. Este opţiunea voastră, este decizia voastră, noi nu vom încălca suveranitatea acestei ţări”, a mai spus membrul PPE.

Cât despre reformele promise de autorităţile de la Chişinău în ultimii ani, Elmar Brok sugerează că multe dintre ele au rămas doar pe hârtie.

„Câteodată am sentimentul că asistăm la o campanie electorală continuă. Se intensifică eforturile pentru a primi banii, iar apoi acestea încetinesc. Oamenii nu trebuie să creadă că noi nu înţelegem, nu suntem într-atât de naivi ca să nu înţelegem. Supremaţia legii şi lupta anticorupţie sunt interconectate, nu poate exista o luptă credibilă împotriva acestui fenomen, dacă nu este asigurat un sistem legal şi independent”, a adăugat Elmar Brok.

Despre faptul că guvernarea actuală nu face decât să mimeze reformele au vorbit şi liderii Platformei Demnitate şi Adevăr, dar şi cei ai Partidului Acţiune şi Solidaritate.

„Procesul democratic în Republica Moldova este pus în pericol ca niciodată. Puţina presă liberă este sufocată în fiecare zi şi guvernarea vrea să controleze piaţa media, astfel încât noi să vedem doar lucruri pe care ei le vor. Nu ştiu dacă vreodată societatea civilă de la independenţă încoace a fost supusă unor atacuri mai urâte, atunci când nu ai instituţii puternice întotdeauna există riscul să vină cineva care să le captureze. Ceea ce se întâmplă pe investigarea furtului miliardului este strigător la cer. Unul dintre eroii furtului miliardului Shor este ajutat din răsputeri de guvernare să evite justiţia”, a afirmat liderul PAS, Maia Sandu.

„Toată lumea îşi pune problema dacă integrarea europeană rămâne un obiectiv pentru guvernarea oligarhică, din punctul meu de vedere nu. Cei nominalizaţi aici Shor, Leancă, toată această gaşcă care a prădat ţara cu zeci de miliarde de lei, care au transformat ţara într-o spălătorie a banilor ruseşti, să scape basma curată. Vom milita pentru schimbarea clasei politice, asigurarea unui cadru legal pentru demiterea tuturor judecătorilor şi a procurorilor corupţi, cu aplicarea faţă de ei a unei lustraţii extinse şi a unor mecanisme de confiscare a averilor. Voi insista ca şi în RM să fie reluate protestele pentru că nu putem lăsa ca o guvernare criminală care şi-a pus o etichetă proeuropeană să-şi facă mendrele”, a declarat preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Autorităţile nu au comentat aceste afirmaţii.

Amintim că, la începutul acestei luni, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate au fost acceptate în calitate de membri observatori în Partidul Popular European, cea mai mare şi mai influentă formaţiune politică de centru-dreapta la nivel european.