Ambasadorul RM la Moscova, rechemat pe o perioadă nedeterminată pentru că nu a luat atitudine în cazul „hărţuirii oamenilor politici” din RM

Ambasadorul RM la Moscova, rechemat pe o perioadă nedeterminată pentru că nu a luat atitudine în cazul „hărţuirii oamenilor politici” din RM
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 18.12.2017 16:28
Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, a fost rechemat pe o perioadă nedeterminată. Despre aceasta anunţă Ministerul de Externe de la Chişinău care îşi justifică decizia pentru faptul că diplomatul nu a luat atitudine în cazul „hărţuirii oamenilor politici” din Republica Moldova.

„În legătură cu cazurile de hărţuire şi intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a decis chemarea la Chişinău pentru consultări a Ambasadorului Andrei Neguţă, pe o durată nedeterminată”, se spune într-un comunicat remis presei.

Ministerul de Externe mai precizează că, în cadrul discuţiilor urmează „să fie examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relaţiile moldo-rus”.

Deşi autorităţile vorbesc despre hărţuirea de către autorităţile de la Moscova a mai multor oamenil politici de la Chişinău, în realitate este vorba doar de oligarhul Vladimir Plahotniuc, pe numele căruia Comisia de Investigaţii de la Moscova a deschis un dosar penal.

Şeful PD, care deţine şi cetăţenia rusă, este acuzat că ar fi implicat în cel puţin două asasinate comise cu deosebită cruzime. 

O instanţă de la Moscova a decis plasarea în arest preventiv a lui Vladimir Plahotniuc, hotărâre care a fost luată în lipsa învinuitului. Hotărârea Judecătoriei Basmannîi din Moscova a fost contestată într-o instanţă superioară.

Potrivit procedurii, mandatul de arestare urmează să intre în vigoare după ce va fi emisă o hotărâre definitivă. Acest lucru este valabil şi pentru urmărirea internaţională anunţată pe numele lui Vladimir Plahotniuc.

Precizăm că Plahotniuc a fost monitorizat de Interpol din 2007 până în 2012 pentru legăturile acestuia cu mafia rusească Solnţevskaia. Şeful PD a negat iniţial acest lucru, însă ulterior a recunoscut, după ce informaţia a fost confirmată de către ministrul de Interne din acea perioadă, Dorin Recean.  

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI