VIDEO

Noţiunea de stat capturat la adresa RM, reiterată de reprezentanţii Consiliului Europei şi OSCE; Experţii străini au constatat carenţe în finanţarea partidelor

Noţiunea de stat capturat la adresa RM, reiterată de reprezentanţii Consiliului Europei şi OSCE; Experţii străini au constatat carenţe în finanţarea partidelor
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 15.12.2017 20:29
Noţiunea de stat capturat la adresa Republicii Moldova este reiterată de reprezentanţii Consiliului Europei, dar şi de cei ai OSCE. S-a întâmplat la o conferinţă naţională despre finanţarea partidelor politice.

Experţii străini au constatat că plafoanele donaţiilor stabilite pentru formaţiunile din ţara noastră sunt prea mari, iar amenzile pentru încălcarea legii - prea mici. S-a vorbit şi despre influenţa oligarhilor în politică, iar despre democraţie s-a pomenit în termeni de regres. 

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău Peter Michalko a recomandat autorităţilor de la Chişinău să respecte anumite norme în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. O carenţă în actuala legislaţie privind finanţarea partidelor sesizată de ambasadorii europeni se referă la mărimea donaţiilor pentru partide.

Iar reprezentanţii Consiliului Europei şi cei ai OSCE s-au referit la corupţia politică. În acelaşi timp, Comisia Electorală Centrală este văzută în exterior drept o instituţie cu un grad scăzut de profesionalizare şi de independenţă.

Mai mulţi experţi moldoveni au confirmat riscurile la care s-au referit cei din exterior. La conferinţă au fost prezenţi şi liderii partidelor de opoziţie.

La începutul acestei săptămâni Comisia de la Veneţia a publicat avizul privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale din Republica Moldova.

Printre recomandările experţilor este reducerea plafoanelor anuale pentru donaţiile private către partidele politice, înăsprirea sancţiunilor pentru încălcarea legislaţiei electorale, dar şi oferirea dreptului diasporei de a finanţa partidele.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI