Centrul de Investigaţii Jurnalistice a analizat rapoartele privind gestiunea financiară depuse de democraţi la Comisia Electorală Centrală (CEC) şi a aflat că printre donatorii generoşi se numără preşedinţi de raioane, primari cu probleme de integritate, deputaţi sau oameni de afaceri abonaţi la banii statului. 

Anul trecut, finanţatorii democraţilor au donat sume între 500 de lei şi jumătate de milion, multe dintre donaţii fiind făcute în aceeaşi zi. De exemplu, 61 de persoane au depus banii pe data de 20 aprilie 2016, iar altele 360 – cu cinci zile mai târziu, pe 25 aprilie. Cele peste 42 de milioane de lei ale democraţilor au fost donate în 42 de zile din an, ceea ce înseamnă că partidul s-a îmbogăţit cu câte un milion în fiecare zi.

Doar cinci deputaţi democraţi au dat bani pentru partid

Pe listele donatorilor PDM se regăsesc doar cinci din cei 41 de deputaţi din actuala legislatură. Parlamentarii au adunat în total 140.000 de lei. Cei mai mulţi bani, câte 50.000 de lei de la fiecare, au venit de la Nicolai Dudoglo şi Serghei Chiseliov. Primul ocupă fotoliul în Parlament din decembrie 2014, fiind anterior primar al municipiului Comrat (între anii 2004 şi 2014). În 2016, deputatul a declarat salariul său anual de peste 122.000 de lei şi peste 75.000 de lei - veniturile soţiei, zece terenuri, două apartamente, două case şi trei maşini. Dudoglo este co-fondator al firmei Drongo Ltd. din Ungaria (10%), iar soţia acestuia deţine Întreprinderea Individuală Dudoglo Tatiana. În anii precedenţi, familia Dudoglo a contractat şi două împrumuturi bancare, de 19.000 de euro şi 170.000 de lei. Deputatul şi-a susţinut partidul şi în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, când a donat 50.000 de lei.

Serghei Chiseliov a devenit deputat pe listele Partidului Democrat pe 16 martie 2016. A fost patron al echipei de fotbal Olimpia Bălţi, implicat în mai multe scandaluri, fiind suspendat şi amendat de Federaţia Moldovenească de Fotbal. În ultima declaraţie de avere, Chiseliov a trecut două automobile, două terenuri, un apartament de 80 de metri pătraţi în oraşul Bălţi, care ar costa peste 200.000 de lei şi care i-ar fi fost donat în 1996, un spaţiu comercial cu o suprafaţă de 45 de metri pătraţi şi două case la Bălţi, cu o suprafaţă totală de 170 de metri pătraţi. Potrivit Jurnal TV, de fapt, familia Chiseliov trăieşte într-o casă luxoasă care nu a fost inclusă în declaraţia de avere a deputatului.  

Familia Chiseliov are în proprietate firma Telius-C.C.C., fondată de soţia demnitarului, şi care i-a adus jumătate de milion de lei sub formă de dividente în anul 2016. Prin intermediul acestei companii, cuplul deţine mai multe localuri în or. Bălţi. Chiseliov este şi fondator al firmei Max Ball SRL, împreună cu Cristina Nichiforciuc, care ar fi soţia unui alt deputat PD, Eugeniu Nichiforciuc. Cei doi deţin un alt local la Bălţi.

Un alt democrat, Oleg Sârbu, a contribuit cu 20.000 de lei la creşterea bugetului democraţilor. Acesta este deputat din 2010. Mai multe dintre firmele sale au fost favoritele licitaţiilor publice, fapt despre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice a relatat anterior într-o anchetă.

Câte 10.000 de lei reprezintă aportul deputaţilor Artur Reşetnicov şi Corneliu Dudnic. Fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Reşetnicov se numără printre cei 14 deputaţi transfugi, care, la sfârşitul anului 2015, au părăsit fracţiunea PCRM. Potrivit declaraţiei de avere, Reşetnicov a avut anul trecut un salariu de puţin peste 161.000 de lei, în timp ce soţia sa a câştigat un milion de lei din servicii notariale. În 2016, familia Reşetnicov a vândut cota-parte din firma Cansur Com SRL, care gestiona o companie de turism, dar şi casa din or. Codru, pe care o deţinea, obţinând în schimb 720.000 de lei, bani care ar urma să intre în conturile soţilor Reşetnicov până în 2021. Deputatul şi soţia sa declară un apartament, dar locuiesc într-o casă din str. Drumul Viilor, pe care nu o regăsim în declaraţia de avere şi interese pentru anul 2016, ea fiind înregistrată pe numele soacrei sale. Ale­sul popo­ru­lui con­duce un Land Rover Disco­very Sport, care valo­rează aproape un milion de lei.

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, sportiv de performanţă, a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc şi-a depus mandatul. Este fondator şi director al firmei Vancor-Trans SRL, care oferă servicii de transport de călători şi de mărfuri. Şi peste Prut a deţinut o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, Nik Trade Company, înregistrată în anul 2008 şi, potrivit portalului Moldova Curată, dăruită unei alte persoane în 2015. Soţia sa deţine firma Davicrim SRL cu activităţi de comerţ a îmbrăcămintei şi încălţămintei, de pe urma căreia a declarat un salariu anual de nici 6.000 de lei. În total, veniturile familiei Dudnic în anul 2016 au constituit aproape 129.000 de lei.

Businessmeni cu afaceri prospere şi licitaţii de milioane de lei

Cel mai generos sponsor al democraţilor este Vladimir Maiduc, fost şef al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al Ministerului de Interne (SPIA) în perioada decembrie 2012 - februarie 2014. Anul trecut acesta „a dăruit” partidului jumătate de milion de lei. Maiduc este fondator al trei companii: Trans-Crin SRL, care prestează servicii de curăţare şi întreţinere a clădirilor, Securitas-Grup SRL, specializată în servicii de securitate, precum şi Vistina SRL, care deţine complexul de odihnă „Forest Club” din s. Cărbuna, Ialoveni. Toate trei firme au aceeaşi adresă juridică şi au raportat în 2012 venituri totale de peste şapte milioane de lei. 

În 2013, ziarul „Adevărul” scria că „Forest Club” ar fi fost estimată la „nu mai puţin de un milion de euro”. La scurt timp, Comisia Naţională de Integritate (actuala Autoritate Naţională de Integritate, n.r.) s-a autosesizat, stabilind că Maiduc a încălcat legea continuând să-şi administreze afacerile după numirea în funcţia publică. Fostul funcţionar a contestat actul în instanţă. Atât magistraţii Judecătoriei Râşcani, mun. Chişinău, cât şi cei ai Curţii de Apel i-au dat dreptate. Recursul CNI a fost declarat inadmisibil de Curtea Supremă de Justiţie, printr-o încheiere din iunie 2015. „Nu sunt membru de partid, sunt simpatizant. Nu am nicio funcţie publică în prezent, mă ocup de afaceri”, ne-a spus Maiduc.

Iacob Palade, consilier local al PD în Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti, a donat partidului 130.000 de lei. El este director al  Avicolei Sărătenii Vechi SRL, pe care o deţine prin intermediul unei întreprinderi individuale fondate în 1997. În 2014, a livrat carne de pasăre la două instituţii din Teleneşti, prin contracte de achiziţie în sumă totală de 127.000 de lei. Omul de afaceri se regăseşte în lista supleanţilor la funcţia de deputat PD.

Gheorghe Cerven, un om de afaceri care a contribuit la bunăstarea partidului cu 90.000 de lei, este administrator principal al Zonei antreprenoriatului liber – Parcul de producţie „Valkaneş”, înfiinţată în anul 1998 pe teritoriul subordonat Primăriei oraşului Vulcăneşti. El a fost numit în funcţie în 2014 pe un termen de cinci ani. Împreună cu soţia, deţine compania CGL Prim SRL, prin care gestionează un complex etno-turistic în oraşul Vulcăneşti, specializat în vinificaţie. Firma a beneficiat în trecut de granturi şi consultanţă pentru dezvoltarea afacerilor din partea UE şi altor parteneri externi.

Un alt sponsor al PDM este Constantin Cernev, fratele lui Serghei Cernev, candidatul la postul de başcan al Găgăuziei la alegerile din 2015. Suma pe care acesta a donat-o se ridică la 50.000 de lei. El este fondator şi administrator al Palenta-Exim SRL, care activează pe piaţa schimburilor valutare din Moldova, precum şi administrator al Arincos-Grup SRL, companie care se ocupă cu vânzarea produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun.

Donaţii la limita legii 

O singură persoană din listele sponsorilor PDM a donat suma de 500.000 de lei prin transfer. Restul finanţatorilor ar fi oferit bani cash, chiar dacă în 2016, încasarea în numerar a sumelor mai mari decât salariul mediu pe economie era interzisă. Prevederea a fost anulată în septembrie a acestui an, când Partidul Popular a depus o cerere de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Decizia a fost menţinută până la Curtea Supremă de Justiţie, devenind irevocabilă. Veaceslav Agrigoroae, secretarul CEC, spune că de atunci instituţia nu mai are pârghii ca să reinstituie o prevedere similară. „Potrivit instanţei, Comisia şi-a extins atribuţiile introducând acea prevedere. A fost o intenţie nobilă a CEC, dar care nu a avut succes. Mai mult, pentru această normă legea nu prevedea nicio sancţiune, adică chiar dacă cineva ar fi încălcat-o, donând sume mai mari, persoana oricum nu putea fi trasă la răspundere pentru că nu existau sancţiuni conform legii”, a precizat Agrigoroae.

Pe de altă parte, potrivit legislaţiei, toate încasările făcute în numerar la sediile partidelor politice trebuie să treacă prin maşini de casă şi control, fiind eliberat bon fiscal, excepţie făcând doar cotizaţiile de membru. Asta înseamnă că fiecare dintre donatorii PD care au vărsat zeci de mii de lei cash ar fi trebuit să primească un bon fiscal din partea reprezentanţilor partidului. Anticorupţie a încercat să afle câte maşini de casă şi control deţine Partidul Democrat, precum şi alte nouă cele mai active formaţiuni din ţară. Serviciul Fiscal de Stat a refuzat să ne furnizeze datele, invocând prevederile Codului Fiscal. „Organele cu atribuţii de administrare fiscală sunt în drept să prezinte mijloacelor de informare în masă numai informaţia despre sumele de plăţi achitate la bugetul public naţional şi/sau încălcările fiscale dacă acest fapt nu este în detrimentul intereselor legale ale organelor de drept şi judiciare. Prin urmare, informaţia despre numărul de maşini de casă şi control pe care-l deţine fiecare partid politic nu poate fi furnizată”, potrivit unui răspuns oficial.

Autorii investigaţiei nu au reuşit să obţină informaţii nici de la reprezentanţii PD. Solicitat de reporterii CIJM, Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, a declarat că subiectul nu ţine de competenţele sale, iar un alt răspuns din partea colegilor săi nu a fost furnizat. 

Citiţi investigaţia completă pe Anticorupţie.md.