Igor Dodon n-a ezitat să facă bravadă afirmând că datorită lui, încrederea în instituţia prezidenţială a crescut de 14 ori comparativ cu anul trecut.

Sondajele însă îl contrazic pe Dodon. Potrivit Barometrului Opiniei Publice, dacă în luna martie a acestui an 31% dintre cetăţeni aprobau activitatea preşedintelui, atunci în octombrie numărul acestora a scăzut până la 26%. Mai mult, a crescut numărul cetăţenilor nemulţumiţi de Dodon - de la 29% la 33%. Şi din nou, fotoreporterului Constantin Grigoriţă i s-a interzis să participe la conferinţa organizată de preşedinte. Amintim că anterior, Grigoriţă, care a luptat în războiul de pe Nistru, l-a întrebat pe Dodon de ce se închină în faţa agresorului.

De partea cealaltă, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, spune că subiectul acreditărilor este doar un pretext folosit dă către Igor Dodon şi că este absolut evident că s-au dat indicaţii ca Grigoriţă, considerat indizerabil, să nu fie acceptat la evenimentele preşedinţiei.

În afară de faptul că tratează presa în mod diferit, Dodon i-a luat peste picior pe reprezentanţii mass-media, spunând că vin la conferinţă cu întrebările gata pregătite.

În timpul conferinţei, preşedintele a fost rugat să comenteze dosarul penal deschis în Federaţia Rusă pe numele şefului PD, Vladimir Plahotniuc. Dodon a fost îndemnat să ofere mai multe detalii în contextul în care este cunoscut pentru relaţiile sale speciale cu factori de decizie din Rusia, dar a refuzat categoric să se pronunţe asupra acestui subiect.

În contextul în care PSRM a contestat la Curtea Constituţională articolul care îi interzice preşedintelui să fie şi membru de partid, Igor Dodon a declarat că dacă instituţia va oferi un aviz pozitiv, nu va ezita să revină în sânul Partidului Socialiştilor şi chiar să redevină liderul formaţiunii. Asta chiar dacă în campania pentru prezidenţiale spunea că va fi un preşedinte al tuturor şi că va reprezenta interesele tuturor cetăţenilor. Totuşi, Curtea Constituţională a decis astăzi că şeful statului nu poate fi membru de partid.