Publicaţia a rugat jurnalişti de anchetă din 17 ţări din Europa de Est să facă un portret al celui mai influent oligarh din statul în care trăiesc.

„Plahotniuc deţine o funcţie publică care a fost creată anume pentru el – coordonator al alianţei de guvernare. A reuşit să captureze majoritatea instituţiilor statului. A construit în jurul său un imperiu financiar dubios şi a angajat o grămadă de experţi pentru a lucra la tot felul de scheme şi a elabora legi. Plahotniuc şi-a creat un trust media care deseori produce ştiri false, ce vizează denigrarea oponenţilor politici. În reţelele de socializare, are o adevărată armată de trolli”, se spune în descrierea făcută de Cornelia Cozonac, de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

„Scopul său principal este de a-şi crea imaginea unui om de afaceri, filantrop, diplomat, bun guvernator etc. Tactica lui este să subordoneze oamenii care-i stau în cale prin şantaj şi presiune.  Partidul Democrat pe care îl conduce gestionează sume uriaşe de bani colectate din donaţii dubioase. Miza lui Plahotniuc este ca la alegerile din 2018  să adune o majoritate în Parlament pentru a-şi legitima guvernul”, se mai spune în descriere.

Printre numele incluse in lista se mai numără şi Dan Voiculescu (România), Alisher Usmanov (Rusia), Rinat Ahmetov (Ucraina), Gagik Tsarukyan (Bulgaria), etc.