„Da, într-adevăr, eu am fost omul cu degetul pe trăgaci, dar dorinţa nu a fost a mea. Comanda la asta e domnul Vlad Plahotniuc, care nu ştiu cum îl vede restul lumii, dar eu îl consider un criminal în serie şi ştiu de ce vorbesc aşa. Ştiţi ceva, domnule Vlad Plahotniuc, eu ştiu ce am făcut şi dumneata ştii ce ai comandat şi ar fi bine ca dumneata să-ţi asumi pentru că eu mi-am asumat, mi-am luat 21 de ani şi o să fac puşcărie pentru asta. Ar fi bine şi dumneata să-ţi asumi”, a declarat Vitalie Proca, condamnat.

Această declaraţie oferită în exclusivitate postului Jurnal TV şi preluată inclusiv de presa din România a pus pe jar întreaga opinie publică. În pofida învinuirilor grave, Vladimir Plahotniuc a decis să le comenteze personal abia acum: laconic şi în termeni acuzatori.

„Săptămâna trecută, opinia publică a auzit întâi ce spune un criminal ordinar, condamnat la 21 de ani în România, apoi cum psihanalizează Maia Sandu spusele criminalului şi împărtăşeşte poziţia acestuia Dodon. Şi, în final, o parte a presei care se autointitulează presa liberă a susţinut spusele acestui ucigaş de parcă ar fi participat direct la tot ce a declarat şi relatat interlopul”, a declarat Vladimir Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat.

Persoanele vizate de Plahotniuc nu au comentat deocamdată declaraţiile acestuia. Totodată, şeful PD a sugerat că presa care a difuzat acuzaţiile lui Proca va suporta consecinţele.

În urma acestor afirmaţii, Jurnal TV vine cu o declaraţie:

Jurnal TV regretă atitudinea şi alegaţiile domnului Plahotniuc, dat fiind faptul că postul nostru de televiziune a mediatizat întotdeauna echidistant, echilibrat şi fără a cenzura declaraţiile de interes public ale unor terţi. Faptul că aceste declaraţii îl deranjează personal pe domnul Plahotniuc nu ne poate fi imputat atâta timp cât ele nu emană de la noi, ci sunt pur şi simplu o reproducere a declaraţiilor unor terţi, cum este în cazul dat Proca. Totodată, este regretabil faptul că domnul Plahotniuc califică persoanele în funcţie de faptul la câţi ani de puşcărie au fost condamnate, dat fiind că domnul Proca este şi el cetăţean al Republicii Moldova, care are dreptul de a face declaraţii, inclusiv publice, mai ales că acestea vizează un subiect de mare importanţă. Postul Jurnal TV îi garantează domnului Plahotniuc că îi va mediatiza poziţia, indiferent de câţi ani de puşcărie va obţine atunci când justiţia va fi liberă şi independentă. Totodată, accentuăm că noi nu putem să lustruim nici imaginea sa, nici a partidului pe care el încearcă să-l reprezinte, dat fiind faptul că informaţiile veridice care există astăzi atestă o cu totul altă situaţie, iar Jurnal TV a fost creat anume cu scopul de a reproduce fidel adevărul şi a aduce mai multă lumină.

Nu este pentru prima dată când numele politicianului este asociat cu lumea criminală. Vladimir Plahotniuc a fost monitorizat de Interpol pentru legătura cu gruparea criminală Solnţevskaia din Rusia, fapt negat iniţial.

Săptămâna trecută, postul nostru de televiziune a difuzat în exclusivitate un interviu cu Vitalie Proca, aflat în Penitenciarul Jilava din România. Procuratura Generală a anunţat succint că a analizat informaţiile şi că ni se vor da mai târziu detalii despre evoluţia anchetei.