Deşi astăzi a expirat termenul de depunere a dosarelor pentru funcţia de şef al Centrului Naţional Anticorupţie, de dimineaţă, unii membri ai Comisiei Juridice, printre care şi vicepreşedintele entităţii Tudor Deliu, nu ştiau cine sunt pretendenţii.

După ce au examinat subiectele de pe agendă, socialiştii au cerut şi ei detalii despre cei care s-au înscris în cursa pentru şefia CNA.

După lungi dispute, a fost citită lista celor care s-au înscris în concurs. Astfel, cei doi candidaţi s-au dovedit a fi mai mulţi, de fapt, iar printre aceştia se numără şi şeful Direcţiei Urmărire Penală a CNA Bogdan Zumbreanu, despre care presa a scris că ar avea legături cu liderul PD, Vladimir Plahotniuc.

În a doua parte a zilei, s-au mai înscris doi candidaţi. Este vorba despre Valentin Dogotari, ex-angajat al Ministerului Transporturilor, şi Sava Maimescu, conferenţiar universitar la USM. Următoarea etapă este audierea pretendenţilor. Candidatul care va fi acceptat trebuie să fie votat şi de Parlament.

Amintim că funcţia de şef al CNA a rămas liberă după ce a expirat mandatul lui Viorel Chetraru. Anterior, unul dintre concurenţi, Igor Carlaşuc a ajuns în atenţia jurnaliştilor de investigaţie. Aceştia au scris că firma controlată de familia şefului de direcţie din cadrul CNA ar fi câştigat licitaţii de peste 1,2 milioane de lei de la începutul acestui an, aprovizionând mai multe grădiniţe din Chişinău cu produse alimentare. Carlaşuc a respins acuzaţiile.

Presa a scris şi despre Bogdan Zumbreanu, mai exact despre veniturile şi averea familiei sale. Şeful Direcţiei Urmărire Penală de la CNA s-a ales anul trecut cu un automobil nou marca Hyundai Tucson în valoare de peste 22 de mii de euro, pe care l-ar fi procurat în leasing. Soţii Zumbreanu sunt şi proprietarii unui apartament de 104 metri pătraţi, cumpărat în 2013 cu ajutorul unui credit ipotecar obţinut la o rată a dobânzii de doar opt la sută. Jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au remarcat faptul că rata este similară cu cea a unui credit luat, tot în 2013, şi tot de la Victoriabank, de către preşedintele Igor Dodon.