„Ăsta este nivelul celui care a ajuns în cea mai înaltă funcţie, cel puţin din punct de vedere politic, în Republica Moldova. Din păcate, Igor Dodon nici măcar nu încearcă să-şi depăşească condiţia. Este extrem de trist să vedem, aţi remarcat foarte bine faptul că imnul unui alt stat este cântat de nişte preoţi în beci. Asta denotă foarte mult care este situaţia anului 2017 în Republica Moldova pentru că ştim cât de mult a influenţat Federaţia Rusă, inclusiv prin intermediul preoţimii, alegerile din anul trecut”, a menţionat Alex Cozer, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr.

„Eu nu sunt gata să comentez, într-un fel e şi neplăcut să comentez nişte video private, deşi este clar că ei cu aceste cuadrocicle circulă de-a lungul gardului reşedinţei. Sunt de acord aici cu Alex că el nici nu-şi pune străduinţa să depăşească o anumită stare şi o anumită capacitate a unui preşedinte care nu reprezintă întreg poporul. Noi am fi preferat să fim reprezentaţi altfel un pic. Noi suntem totuşi în secolul 21. Noi avem oameni care au descoperiri în varii domenii”, a adăugat analistul politic Alexei Tulbure, fost ambasador al RM la ONU şi la Consiliul Europei.

„Cu siguranţă şi-a dat acceptul ca astfel de imagini să fie publice şi asta este foarte grav, că omul nu înţelege, el nu înţelege ce înseamnă nu doar pentru Republica Moldova, ce înseamnă pentru un preşedinte de oriunde să apară astfel de imagini în spaţiul public. Iată, este deja un an de zile de când acest individ este în funcţia de preşedinte, un an de zile în care absolut nicio promisiune cu care flutura pe la posturile de televiziune nu şi-a îndeplinit-o”, a mai declarat Alex Cozer.

„Prin votarea sistemului mixt, asta e opinia mea personală, el nu mai reprezintă nici Partidul Socialiştilor, transformându-l dintr-un partid politic într-o grupare care deserveşte interesele lui, interesele lui Plahotniuc. Acum, din păcate, Igor Dodon arată ca o curea de transmisie de la Kremlin încoace”, a punctat Alexei Tulbure.

Invitaţii au vorbit şi despre cazul preşedintelui Partidului Social-Democrat din România, Liviu Dragnea, făcând o paralelă cu şeful PD de la Chişinău, Vladimir Plahotniuc. 

„Dragnea nu este decât o continuare a lucrurilor care în România au început să se întâmple cam de pe la sfârşitul anilor 2000. În România, spre deosebire de Republica Moldova, deja lucrurile au început să funcţioneze şi dacă cineva se gândeşte peste Prut că este intangibil, greşeşte amarnic”, susţine Cozer.

„PSD-ul, liderul căruia este Liviu Dragnea, este la putere acum şi acest lider este ridicat de procurori, este sechestrată averea, e un semn de normalitate, de funcţionare corectă a justiţiei. Deci, despre astfel de justiţie vorbim noi: indiferent de cine e la putere, ce-a făcut, cine este el sau ea, procurorii trebuie să-şi facă datoria. E important ceea ce se întâmplă în România pentru că PSD-ul este partid înrudit cu PD-ul. PSD-ul îi asigură susţinere PD-ului şi pe plan intern, şi pe plan internaţional”, a declarat, la rândul său, Alexei Tulbure.

În context, jurnalistul Val Butnaru, moderatorul talk-show-ului „Cabinetul din Umbră”, a adăugat: „Cum se raportează acest caz cu situaţia de la noi discutam zilele astea cu cineva şi constatam că, de fapt, teoretic, acest lucru e posibil să se întâmple şi la noi. Din ce ştiu, cred că ştie mai multă lume, undeva în adâncurile Procuraturii există câteva dosare pe numele lui Plahotniuc chiar. Pur şi simplu nimeni nu îndrăzneşte, nu poate fizic să le ia şi el nu are unde să le ducă.”

„De exemplu, un model care a funcţionat este protecţia din partea Statelor Unite ale Americii pentru procurorii din Georgia. S-a reuşit într-un timp foarte scurt să asigure o siguranţă şi o protecţie unor procurori care au bătut la toate uşile, oricât de înalte ar fi fost ele. Să nu creadă alde Plahotniuc, finul Candu şi toată armata asta, anturajul că ei vor fi veşnici şi veşnică va fi situaţia în care ne aflăm astăzi. Totul se schimbă!”, a menţionat Alexei Tulbure.

În discuţie au fost aduse şi investigaţiile din cadrul emisiunii „Jurnalul Săptămânii”.

„De ce nimeni nu se autosesizează? Pentru că sistemul nu poate să permită să se dea breşe. În momentul în care ar apărea un procuror independent, un procuror general care ar da mână liberă procurorilor să ştiţi că în primul rând din investigaţiile presei îşi vor porni dosarele şi tot acest sistem putred va începe să cadă”, susţine Alex Cozer.

„Procurorul care se va ridica, el trebuie să fie protejat, eu revin la această idee. El se ridică nu împotriva unor criminali numai, el se ridică împotriva întregului stat capturat”, a punctat Alexei Tulbure.

Persoanele vizate nu au comentat declaraţiile.