Proiectul privind munca sezonieră, votat în prima lectură; Deputat: „Aţi venit cu o lege copiată după cea din România, cu noţiuni pe care nu le avem”

Proiectul privind munca sezonieră, votat în prima lectură; Deputat: „Aţi venit cu o lege copiată după cea din România, cu noţiuni pe care nu le avem”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 23.11.2017 14:06
Activităţile necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de către zilieri vor fi reglementate prin lege. Un proiect în acest sens a votat de Parlament în prima lectură.
 
Astfel, un lucrător zilier va putea desfăşura activităţi pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. Plata pentru activitatea zilierului va avea loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă.
 
Totodată, zilierul va avea obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale şi de asistenţă medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Vicepreşedinta Comisiei economice, Oxana Domenti, a acuzat autorii proiectului că au copiat legislaţia din România, fără să o ajusteze la realităţile din Republica Moldova.

„Aţi venit cu o lege copiată. Am comparat acest proiect cu legislaţia din România şi l-aţi copiat cu tot cu noţiunile pe care noi nici nu le avem. Ceea ce vă sugerez este să nu copiaţi mot a mot legi din alte state. Puteţi să vă inspiraţi, dar când preluaţi legi, cel puţin să le adaptaţi la legislaţia din RM. Când aţi copiat legea românească aţi exclus garanţiile sociale pentru aceste persoane”, a declarat legislatoarea PCRM.
 
„La minister au lucrat responsabilii de la Direcţia care se ocupă de politicile din domeniul ocupaţional. Faptul că se inspiră din alte ţări, cred că nu este o crimă. Vedem care sunt practicile din alte ţări, astfel ca RM să nu comită greşeli”, a fost explicaţia secretarului de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Anastasia Oceretnâi.
 
Conform proiectului de lege, beneficiarul va fi obligat să întreţină un Registru de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.
 
Potrivit autorilor proiectului, 30% din populaţia ocupată a ţării este încadrată în activităţi cu caracter ocazional, dintre aceştia 70% sunt implicaţi în lucrări agricole.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI