„Platforma DA a lăsat decizia de a participa sau nu la acest referendum la discreţia chişinăuienilor şi nu a intervenit cu apeluri gratuite pro sau contra”, a precizat preşedintele Platformei DA, adăugând că rezultatele referendumului au fost o palmă serioasă pentru preşedintele Dodon şi PSRM, dar în esenţă lucrurile au rămas neschimbate.

„Singura şansă de a schimba situaţia ar fi demisia lui Dorin Chirtoacă, care acum ar reprezenta un gest temerar şi ar oferi chişinăuienilor posibilitatea de a alege în primăvară un primar merituos, capabil să scoată administraţia municipală din captivitate. Altfel, interimatul se va menţine până la alegerile locale din 2019. Şi cel mai grav este că interimatul de la primărie nu are suportul populaţiei, căci în prezidenţiale Silvia Radu a acumulat în capitală doar 1600 de voturi!”, a mai spus Andrei Năstase.

Discuţia s-a axat şi pe alte probleme, cum ar fi adoptarea de curând a unor legi antipopulare, dar şi implementarea defectuoasă a unor legi, în esenţă euroconforme; aşa-zisa stabilitate benefică doar pentru guvernarea coruptă, care nu face altceva decât să sporească starea de incertitudine şi nesiguranţă prin jocurile sale de culise şi oferă, de fapt, „stabilitatea” unei zone gri, obscure; modelul de opoziţie obedientă, pe care şi-l doreşte puterea; „spectacolul” cu descinderi a forţelor de ordine care nu este o luptă veritabilă cu corupţia, ci doar o preluare a controlului asupra diverselor zone de ifluenţă etc.
 
La rândul său, James Pettit a salutat eforturile Platformei DA de consolidare a societăţii în exercitarea drepturilor cetăţeneşti şi în năzuinţele acesteia de edificare a unui stat de drept, cu instituţii democratice şi o economie functională. Totodată, Excelenţa Sa s-a arătat interesat de opinia Platformei DA asupra consecinţelor schimbării sistemului de vot şi acţiunile ulterioare ale formaţiunii.
 
Alexandru Slusari a prezentat succint o analiză a modului arbitrar de delimitare a circumscripţiilor de catre o comisie dominată de partidele de la guvernare. „Circumscripţiile au fost create în baza rezultatelor scrutinului prezidenţial, astfel încât din 46 de circumscripţii, în cel puţin 30 Dodon să poată câştiga chiar din primul tur”, a specificat vicepreşedintele Platformei DA, reiterând necesitatea unui mesaj unitar din partea partenerilor de dezvoltare, pentru a consolida electoratul proeuropean din Republica Moldova.
 
Totodată, Chiril Moţpan a atras atenţia diplomatului american asupra faptului că guvernarea oligarhică şi pretinsa opoziţie geopolitică îşi fac campaniile din bani obscuri, sumele colosale nefiind acoperite de explicaţii contabile pertinente. „Doar în campania recentă pro-referendum, oraşul a fost împânzit de bilboarduri, fluturaşi, pliante, toate extrem de costisitoare, iar sursele financiare rămân total necunoscute”, a spus secretarul general al formaţiunii.

Una dintre problemele cele mai grave despre care s-a vorbit în cadrul întâlnirii a fost exodul masiv al populaţiei din Republica Moldova. Inga Grigoriu s-a referit şi la discriminarea crasă a diasporei în ceea ce ţine de circumscripţiile care-i revin. „Anul trecut părăseau zilnic ţara circa 106 persoane, anul acesta cifra s-a mărit considerabil. Deşi moldovenii activi vor să rămână acasă, ei sunt pur şi  simplu  nevoiţi să plece, căci acapararea mediului de afaceri capătă proporţii extreme”, a spus Inga Grigoriu, subliniind că cei care părăsesc Republica Moldova, fiind constrânşi de situaţia precară economică şi politică, sunt oameni de cea mai bună calitate, cetăţeni activi, cărora acum li se contestă şi dreptul de a vota.

Despre faptul că actualmente rolul primarilor este diminuat în totalitate, instituţia respectivă fiind supusă unor persecuţii inimaginabile, favorizând turismul electoral, a vorbit Veaceslav Marandici, care şi-a exemplificat spusele prin situaţia din Teleneşti. Acolo PD îşi permite să opereze cu bani cash în sumă de 500.000 lei, pentru a câştiga alegerile pentru postul de primar al satului Ghiliceni.
 
Vorbind despre posibilităţile reale de a schimba situaţia şi a reveni la sistemul proporţional de vot, Andrei Năstase a subliniat că o importantă pârghie, în opinia formaţiunii sale, este un referendum naţional pe acest subiect. Guvernarea nu a răspuns solicitării Platformei DA de a iniţia acest exerciţiu democratic, dar mai rămâne soluţia acumulării numărului necesar de semnaturi în susţinerea lui. 
 
Discuţia a decurs într-o atmosferă de cordialitate şi la sfârşitul ei Andrei Năstase i-a înmânat lui James Pettit un Memoriu despre cazurile concrete de persecuţii fără precedent, la care au fost supuşi susţinătorii Platformei Demnitate şi Adevăr, precum şi o scrisoare deschisă pe subiectul captivităţii instituţiei publice a audiovizualului, compania Teleradio-Moldova.
 
Ambasadorul SUA în Republica Moldova a accentuat rolul presei libere într-o ţară democratică şi a asigurat gazdele că va menţine o relaţie de colaborare cu Platforma DA.