Potrivit lui Andrei Năstase, prin acest referendum socialiştii au aruncat primăria capitalei în braţele PD, astfel Dodon plătind datoria din campania electorală, când a fost sprijinit masiv de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Practic, prin acest referendum, socialiştii - în faţa cetăţenilor Capitalei - au „legalizat” şi „legitimat” transferul primăriei Chişinăului în mâna aşa-zişilor democraţi, fără alegeri, ilegitim, imoral şi profund nedemocratic. În acest fel, preşedintele Dodon, fost lider al socialiştilor, şi-a plătit datoria pe care o avea la Plahotniuc din campania electorală, când a beneficiat de sprijinul masiv al trustului de presă al preşedintelui aşa-zişilor democraţi, de resursele sale administrative şi financiare”, scrie liderul DA, pe pagina sa de facebook.

Totodată, Andrei Năstase spune care a fost adevărata miză a referendumului iniţiat de socialişti: „Marea vânzoleală la care am asistat în ultimele săptămâni e doar un zgomot de fond cât să acopere adevărata miză, anume aducerea în fruntea Primăriei Generale a unei persoane care nu a fost votată de nimeni şi care n-are nicio legitimitate în această funcţie”.

„Problema de fond nu este demiterea lui Chirtoacă, suspendat, arestat, închis, eliberat etc, ci organizarea de alegeri locale anticipate, aşa cum se face într-un stat care respectă minime norme democratice. Pe lângă aportul lui Dodon la legitimarea trecerii Primăriei Generale de la PL la PD, nu trebuie uitat însuşi Chirtoacă, care, refuzând să-şi dea demisia şi să meargă în instanţă pentru a-şi demonstra nevinovăţia, a creat condiţiile necesare pentru blocarea anticipatelor, împingând Primăria Generală în braţele lui Plahotniuc.

De ce are nevoie PD-ul să controleze Chişinăul? Pentru bani şi pentru voturi. Resursele Capitalei, banii, reţelele, oamenii, instituţiile, oportunităţile de afaceri, etc sunt mari pentru o ţară mică cum e Moldova. Aceste resurse devin cu atât mai importante cu cât 2018 va fi an electoral, iar Chişinăul votează în general cu partide pro-europene, detaliu care nelinişteşte tandemul Plahotniuc-Dodon”, a mai punctat Andrei Năstase.

Precizăm că referendumul de ieri, iniţiat de PSRM şi care a costat 9 milioane de lei, nu poate fi validat din cauza prezenţei scăzute la vot. La urne s-au prezentat doar 17,53% dintre alegători, în timp ce era nevoie de 33,3% din persoanele înscrise în Registrul Electronic de Stat al Alegătorului.