„Avem îngrijorări în privinţa concentrării şi monopolizării mass-media, atunci când este vorba despre piaţa de publicitate, iar pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie de pluralism. Domeniul audiovizualului trebuie să fie aliniat, din punct de vedere legislativ, la directivele europene privind serviciile media pentru că asta ar trebui să contribuie la creşterea pluralismului în Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko.

Ambasadorul comunităţii europene la Chişinău a mai spus că UE va continua să acorde sprijin financiar presei din ţara noastră, pentru a păstra calitatea acesteia.

La rândul ei, ambasadoarea Germaniei a subliniat că jurnaliştii din Republica Moldova trebuie să-şi facă meseria fără presiuni şi fără teama că vor fi urmăriţi penal.

„Presa are un rol decisiv pentru determinarea preferinţelor politice ale oamenilor şi oferirea unei sprijin pentru luarea deciziilor. Prin urmare, este necesar ca presa să fie lăsată să-şi facă treaba, fără presiuni din exterior şi fără frica de a fi persecutată sau acuzată”, a spus ambasadoarea Julia Monar.

Un mesaj asemănător a avut şi ambasadoarea Regatului Ţărilor de Jos.

„Fără o presă liberă şi independentă, nu poate exista cu adevărat o democraţie. Nu există supremaţia legii şi nici responsabilitate”, a menţionat Stella Ronner Grubacic.

Problema concentrării mass-media a fost abordată şi de către jurnaliştii şi şefii ONG-urilor de media de la Chişinău. 

„Problemele reale sunt concentrarea mass-media, o problemă reală este situaţia cu Poşta Moldovei, este situaţia financiară foarte gravă a presei locale din ţara noastră. Ar trebui ca mass-media nu doar să existe, adică doar să supravieţuiască, ar trebui să avem programe prin care calitatea jurnalismului să fie stimulată”, a opinat directorul API, Petru Macovei.

„În ultimii ani observăm tot mai multe impedimente şi încercări de a ne limita libertatea noastră a presei, libertatea de exprimare. Tot mai mulţi jurnalişti încearcă să facă investigaţii, chiar dacă situaţia nu este aşa de uşoară şi nu este uşor să documentezi cazuri de corupţie, scheme de corupţie, în cazul în care ai resurse limitate, iar cei care orchestrează aceste scheme, au multe resurse”, a comentat directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

La Forumul Mass-Media participă peste 170 de invitaţi, printre care jurnalişti, ambasadori şi experţi în domeniu din republică, dar şi din străinătate.