Un nou raport al Parlamentului solicită acum aprofundarea acestei colaborări şi găsirea unor noi modalităţi de a sprijini ţările aflate la frontierele de est ale UE. Raportul din proprie iniţiativă a fost deja adoptat de comisia pentru afaceri externe şi va fi votat de deputaţii europeni în cadrul sesiunii plenare din noiembrie de la Strasbourg.

În fruntea listei de recomandări este înfiinţarea unui fond fiduciar pentru Ucraina, Georgia şi Moldova. Fondul fiduciar este un instrument de dezvoltare pentru o reacţie rapidă şi flexibilă a UE la situaţiile de criză şi post-criză. Resursele ar proveni de la donatori publici şi privaţi pentru investiţii în proiecte care vizează îmbunătăţirea structurilor socio-economice.

Comisia recomandă, de asemenea, sporirea sprijinului pentru reformele economice şi modernizarea parteneriatului actual ca modalitate de a recompensa progresele înregistrate de ţările partenere în ceea ce priveşte reformele UE. Această actualizare ar putea oferi, de exemplu, acces la uniunea vamală sau la uniunea energetică a UE.

„Crearea unui model Parteneriatul estic Plus pentru ţările asociate, cu posibilitatea unei viitoare participări în domeniul vamal, energetic şi digital este esenţială”, a declarat co-raportoarea Laima Andrikienė (PPE, Lituania).

Aceste măsuri se adaugă structurilor şi proiectelor UE de cooperare şi dezvoltare din regiune deja existente. Propunerea subliniază necesitatea de a menţine presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică ţările. Acest lucru este deosebit de important în prezent, deoarece sancţiunea UE faţă de Rusia va expira în ianuarie 2018, precizează comunicatul de presă al Parlamentului European.