„Sunt informate statele Austria, Belgia, Elveţia, Cipru, Germania, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Italia. Este monitorizat unde sunt cetăţeniile pe care Plahotniuc le deţine. Este monitorizat şi ca cetăţean al Federaţiei Ruse, al României şi al Republicii Moldova”, a declarat Renato Usatîi.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a publicat anterior copia paşaportului rusesc care îi aparţine lui Plahotniuc. Actul de identitate a fost eliberat pe numele Plahotniuc Vladimir Gheorghievici, născut pe 1 ianuarie 1966, în RSS Moldovenească.

Menţionăm că atunci când în presă apăruseră informaţii despre faptul că Plahotniuc ar deţine cetăţenia Federaţiei Ruse, membrii PD, finul oligarhului, Andrian Candu şi naşa lui, Raisa Apolschi, se arătau surprinşi de această informaţie. În 2011 şi 2013, întrebat dacă mai are şi alte cetăţenii, Plahotniuc nu a pomenit nimic de cea rusă.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost monitorizat de Interpol din 2007 până în 2012, însă a minţit public, negând acest lucru, până în momentul în care informaţia a fost confirmată de către ministrul de Interne din acea perioadă, Dorin Recean. Interpol l-a monitorizat pe Plahotniuc pentru legăturile acestuia cu mafia rusească Solntsevskaya, după ce Biroul Interpol de la Roma a solicitat, în 2007, punerea la dispoziţie a informaţiilor despre 23 de subiecţi implicaţi în respectivele afaceri, numele lui Plahotniuc fiind al 15 în listă.

În luna martie a acestui ani, premierul Pavel Filip a convocat ambasadorii occidentali cărora, potrivit surselor NewsMaker, le-a spus că Rusia vrea să obţină monitorizarea la nivel internaţional a lui Plahotniuc prin intermediul Interpolului.

De menţionat ca Interpol are un sistem internaţional de alertă, care serveşte pentru a alarma poliţia despre criminalii daţi în căutare, persoanele suspectate de terorism, cele dispărute şi altele. Alertele sunt de opt feluri şi nivelurile acestora se diferenţiază pe culori.  

Roşu (Red Notice) se referă la persoanele aflate în căutare deoarece au comis o crimă şi urmează a fi arestate şi extrădate. Red Notice înseamnă un mandat internaţional de arest.

Albastru (Blue Notice) este utilizat în cazul persoanelor care au calitatea procesuală de suspect sau învinuit şi sunt date în căutare pentru a le fi depistat locul aflării lor.

Verde (Green Notice) este emis atunci când este vorba despre lideri şi membri activi ai grupărilor criminale organizate, dar şi despre persoanele care au comis anterior infracţiuni şi sunt predispuse la un comportament delicvent, dar nu au statut procesual de suspect sau inculpat. Alertele se dau pentru a preveni autorităţile de drept din ţări străine despre un posibil pericol din partea acestor persoane, dar şi pentru colectarea informaţiilor suplimentare şi stabilirea legăturilor externe ale inculpaţilor.

Unul dintre diplomaţii occidentali care au participat la întâlnirea cu Filip a precizat că în cadrul acesteia s-a vorbit chiar şi despre sistemul de alertă al Interpolului. Potrivit unor surse, anterior în privinţa lui Plahotniuc era utilizat Green Notice şi Blue Notice.