Grupul de lucru va prezenta, în termen de 45 de zile, Parlamentului proiectul de lege cu privire la completarea şi modificarea Constituţiei. Din grupul de lucru vor face parte Sergiu Sîrbu, Raisa Apolschi, Eugen Carpov şi Mihaela Spătaru. PL, PLDM, PSRM şi PCRM au refuzat să delege un reprezentant. 

Subiectul a provocat dezbateri în plenul Parlamentului. Este un instrument de joc geopolitic şi praf în ochii cetăţenilor, a acuzat opoziţia.

„Am putea fi învinuiţi de cetăţeni de făţărnicie, am putea fi numiţi ipocriţi. Chiar şi eu am fost în coaliţie. Toate partidele au fost prezente, au condus ministere-cheie şi nu ne-a reuşit să facem. Cetăţenii aşteaptă de la noi nu să modificăm Constituţia. Avem nevoie de a schimba starea de lucruri de aici, avem nevoie de o luptă reală cu corupţia, de locuri de muncă. Cel mai bun argument pentru cetăţeni ar fi să asigurăm această modernizare a ţării. Tare mi-e teamă că unele forţe politice vor folosi acest instrument de joc geopolitic pentru a-şi acoperi interesele”, a declarat deputatul PLDM, Iurie Ţap.

„Prin această propunere nu ar trebui să ne fie frică să discutăm, este un subiect care ţine de viitorul RM. Să-i asigurăm pe cetăţeni că prin această  modificare dorim binele cetăţenilor noştri”, a spus deputatul PPE, Valeriu Ghileţchi.

„Cetăţenii au înţeles că datorită banilor UE avem unele lucruri făcute. În declaraţia de Independenţă este clar stipulat viitorul RM, unde e scris că suntem români şi vorbim limba română. Declaraţia de Independenţă prevalează asupra Constituţiei. Alta e problema, de ce venim cu această modificare în Constituţie? După cene-au ajutat să ieşim din mocirla comunistă, liberal-democraţii şi socialiştii au băgat mâna la BEM. Miliardul de la europeni l-au furat. Cetăţenii se întreabă ce fel de Europă? Plus propaganda rusească. Aici este buba, din cauza propagandei ruseşti cetăţenii cred că buba e în Europa. Acordurile internaţionale prevalează asupra Constituţiei. Avem Acordul de Asociere, de ce ne mai trebuie această modificare în Constituţie”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Discutăm doar despre instituirea unui grup de lucru care va munci asupra proiectului. Putem face multă demagogie la acest subiect. Poziţia PD este că vedem RM ca stat independent cu perspectivă europeană. Sub nicio formă nu putem concepe un alt statut pentru RM, mai ales de vreo unire cu cineva”, a menţionat democratul Marian Lupu.

„Termenul „integrare europeană” nu are caracter juridic. E vorba de efecte social-politice. Ceea ce vreţi să faceţi se numeşte analfabetism juridic. Nu am fost niciodată împotriva modernizării Republicii Moldovei după standardele europene, dar ce are aici Constituţia?”, a intervenit şi liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Legea Supremă prevede că Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare. Legea se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.