Preşedintele fracţiunii parlamentare al Partidului Democrat, Marian Lupu, s-a întors recent de la Bruxelles unde a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali şi a declarat că tot ce contează este că între Republica Moldova şi Uniunea Europeană există dialog, „dialog productiv, pe alocuri mai dificil, mai uşor, aşa cum este politicul şi grupurile politice, dar contează că dialogul este, şi el dă rezultate”.

Pentru dificultatea dialogului cu partenerii europeni, fostul lider al Partidului Democrat dă vina pe sursele din sectorul de informaţii din Moldova. „Sunt diferiţi politicieni în Republica Moldova care merg într-acolo şi spun lucruri diferite. Toate aceste bârfe, speculaţii şi minciuni sunt transmise şi pe interior şi pe exterior pentru a ascunde nişte realităţi.”, a afirmat Marian Lupu, în prezent copreşedinte al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (EURONEST), în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.

„În practica mea m-am confruntat cu situaţii pe care le consider fireşti pentu activitatea politică. Politica este pe alocuri şi un teatru, este şi minciună, este şi trişare, regret să spun, dar asta este, şi mă confrunt cu situaţii când informaţii care vin din Republica Moldova, în atenţia mai multor grupuri politice parlamentare europene, trebuie să le combat, să le demonstrez caracterul lor absolut inventat artificial, nu în toate cazurile, sunt şi informaţii reale, obiective”, a menţionat Lupu, făcând referire la liderii opoziţiei extraparlamentare care încearcă să aducă la cunoştinţă partenerilor externi ai Moldovei situaţia reală din ţară.

Cât priveşte modificarea sistemului electoral, politicianul a specificat că în Parlamentul European opiniile sunt împărţite. Cu toate că o mare parte a deputaţilor europeni, să nu uităm de declaraţie PPE şi ALDE, care au solicitat anularea noii legi electorale, altfel vor face tot posibilul să stopeze finanţarea, Marian Lupu a specificat că sunt şi europarlamentari care, deşi nu public „declară foarte clar că este dreptul suveran al ţării”. Totuşi fostul lider PD a precizat că următoarele alegeri parlamentare vor avea loc regulamentar, potrivit Constituţiei, la sfârşit de noiebrie 2018 prin sistemul mixt.

Fiind întrebat de moderatorul emisiunii ce părere are, în acest caz, despre protestele care au loc la Chişinău împotriva sistemului mixt de vot, Marian Lupu a comentat ironic că „la Paris sunt proteste de zeci, de sute de ori mai importante ca şi număr de persoane. Este un element al democraţiei, protestele. Atât de naturale sunt, m-ar fi mirat dacă în societatea noastră nu ar fi fost proteste”.

Cât despre protestatarul care a fost reţinut pentru că transporta boxele în timpul protestului, şi care în prezent se află în arest la domiciliu, preşedintele fracţiunii parlamentare PD consideră că transportarea boxelor nu ar fi fost decât o „justificare”. Mai mult decât atât, acesta a menţionat că toate argumentele opoziţiei aduse în apărarea protestatarului reţinut nu ar fi fost decât „o minciună. Înseamnă că au avut alte intenţii. E o păcăleală, o încercare foarte stângace de a justifica un lucru pe care probabil şi organizatorii le-au regretat”.