Şeful Direcţiei Acţiune contra crimei, din cadrul Consiliului Europei, Ivan Koedjikov, afirmă că deşi combaterea corupţiei este dificilă în condiţiile unei justiţii selective, au fost multe state care au demonstrat că acest lucru este posibil, inclusiv ţara vecină, România. „De ce nu ar fi posibil şi aici?”, se întreabă oficialul.

„Sunt sigur că dacă Moldova ar fi avut legi mai bune în domeniul anticorupţiei şi administraţia publică ar fi fost diferită, acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla. Simplul fapt că mai multe bănci au fost golite de un miliard de dolari, în condiţiile în care PIB-ul ţării este de aproape 7 miliarde, furtul e de neimaginat. Situaţii similare s-au întâmplat în mai multe ţări unde persoane rău intenţionate au luat credite de la bănci în condiţii dubioase, ştiind că nu le vor întoarce. Au împărţit aceşti bani, băncile au falimentat, iar banii din bănci au dispărut. Desigur, vinovaţii trebuie găsiţi şi traşi la răspundere, însă vă asigur că sistemul în aceste cazuri a funcţionat greşit. Nu cred că în băncile vizate nu exista vreo persoană care nu ştia despre acest lucru, nu a văzut tranzacţiile suspicioase sau nu şi-a pus întrebări în privinţa creditelor neperformante oferite. Deci, dacă sistemul bancar ar fi fost mai solid, dacă persoanele responsabile ar fi reacţionat la timp, vă asigur că situaţia ar fi fost alta”, spune Ivan Koedjikov.

Într-un interviu la Europa Liberă, oficialul s-a referit şi la rolul societăţii civile şi al presei de investigaţie, în condiţiile în care proiectul care urmează să fie implementat prevede în special sprijinirea acestor două ramuri, dar şi în situaţia în care până acum au fost realizate foarte multe anchete de calitate, însă au lipsit reacţii pe măsură din partea autorităţilor.

„Dacă vă uitaţi cum au evoluat de-a lungul anilor, legile anticorupţie la nivel internaţional, acestea de fiecare dată au fost legate de dosare mari de corupţie – Panama Papers este doar un exemplu, iar în trecut erau timpuri când mituirea la nivel internaţional era o practică acceptabilă. Îndemnul proiectului nostru este: „Nu trebuie să aşteptăm ca încă un miliard de dolari să fie extras din sistemul bancar moldovenesc, trebuie să acţionăm acum”. În acest sens jurnalismul de investigaţie este foarte important. Cu cât mai bune sunt anchetele, cu atât şansele că scandalul legat de corupţie nu va trece neobservat sunt mai multe. De asemenea, acest lucru va depinde şi de felul în care vor acţiona instituţiile nou create, a căror menire este să lupte împotriva corupţiei, cum vor coopera. Toate la un loc vor face aproape imposibil ca un caz de corupţie să scape din atenţia procurorilor şi va face imposibil pentru politicieni să nu reacţioneze. Aşa funcţionează lucrurile în alte state. O investigaţie de calitate îşi merită preţul în aur”, a punctat Şeful Direcţiei Acţiune contra crimei, din cadrul Consiliului Europei.