Astfel, în acest moment, Igor Dodon, care a refuzat să-l numească pe Sturza în această funcţie, a avut calitatea de „preşedinte în exerciţiu”. Şi asta după ce judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că şeful statului a încălcat legea supremă atunci când a respins în mod repetat numirea lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

„Este o soluţie unică. Printr-o soluţie juridică excepţională a fost numit ministrul Apărării, din cauza refuzului preşedintelui în exerciţiu Igor Dodon”, a comentat „preşedintele interimar”, Andrian Candu. 

​La evenimentul care a avut la Reşedinţa de Stat a participat şi premierul Pavel Filip care a salutat „depăşirea crizei instituţionale”.

Noul ministru al Apărării este vicepreşedinte al Partidului Popular European din Moldova, iar candidatura acestuia a fost anunţată de şeful PD, Vladimir Plahotniuc.

„Este important ca Armata Naţională să nu fie implicată în jocuri politice, pentru că este riscul să o slăbim şi mai mult”, a declarat Eugen Sturza, după ce a depus jurământul.

Sturza, în vârstă de 32 de ani, a fost consilierul fostului premier Vladimir Filat între anii 2009 - 2013, după care, până în 2015, în perioada Guvernului Leancă, a deţinut funcţia de şef de cabinet al premierului.

Potrivit declaraţiei de avere pentru 2015, Eugen Sturza a avut venituri de peste 82.000 de lei din salariul de la Guvern şi peste 270.000 de lei - de la Institutul pentru Politici şi Reforme Europene. Alte peste 300.000 de lei Sturza le-a obţinut pentru o cercetare ştiinţifică la comanda unui institut german.

În declaraţie se mai arată că soţia sa, angajată la Cancelaria de Stat, a ridicat aproape 36 de mii de lei salariu. Tot în 2015, aceasta a vândut un automobil marca Mitsubishi, obţinând peste 337 de mii de lei. Alte 44 de mii de lei au venit din îndemnizaţia pentru naşterea copilului.

Familia Sturza mai deţine un garaj, un apartament de 101 m.p., un BMW X5 şi o Dacia Logan.

Totodată, Sturza are 50% cotă-parte şi într-o firmă care se ocupă de comerţul cu ridicata.