Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Tribuna de vicepreşedinta Platformei Demnitate şi Adevăr, Aliona Mandatii, care afirmă că anume din acest motiv Platforma DA a propus ca într-o chestiune de o astfel de importanţă majoră (modalitatea de alegere a deputaţilor) să se apeleze în mod constituţional la popor, în cadrul unui referendum.

Întrebată dacă Platforma DA are sprijinul forţelor civice şi politice în acest sens, Aliona Mandatii a declarat:

„Deocamdată, societatea civilă, oamenii cu care intrăm zilnic în contact în cadrul Campaniei naţionale „O strângere de mână din inimă” constituie unicul suport al nostru. De fapt, e la fel ca şi în cazul colectării celor peste 400 000 de semnături pentru referendum sau în cel al iniţiativei noastre de îmbunătăţire a actualului sistem proporţional de vot cu deschiderea listelor, cu votul prin corespondenţă, cu facilitarea implicării diasporei, a tinerilor, a femeilor.”

Totodată, Aliona Mandatii a menţionat că în aceste condiţii dificile determinate şi de 8 ani de profanare a valorilor europene, este foarte important să fie transmis un semnal pozitiv alegătorilor în privinţa unităţii forţelor antioligarhice şi realmente proeuropene. Anume în scop Platforma DA a făcut colegilor din Partidul Acţiune şi Solidaritate o ofertă politică, privind semnarea unui Acord strategic de lungă durată. Deocamdată, PAS nu a venit cu un răspuns.