„Principiul supremaţiei legii este încălcat acum în Moldova mai mult decât înainte. Pot să spun în mod obiectiv că starea de lucruri în privinţa respectării drepturilor omului şi supremaţiei legii este mai rea decât a fost înainte. Desigur, acest lucru mă dezamăgeşte, deoarece în aprilie 2009 au fost proteste şi au fost multe speranţe că Moldova a luat calea europeană”, a declarat Kalaman Mizsei, fost reprezentant special al UE la Chişinău .

Fostul reprezentant special al Uniunii Europene la Chişinău a spus că lucrurile mai pot fi îndreptate şi mai sunt şanse pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, însă este nevoie de forţe noi, care vor implementa reforme radicale.

„Dacă nu va exista justiţie independentă, dacă nu va fi redusă amploarea corupţiei endemice, dacă nu vor fi reforme profunde în sectorul bancar, dacă şi în continuare oamenii vor fi arestaţi şi judecaţi în şedinţe închise, atunci acesta nu e un parcurs european”, a spus Kalaman Mizsei.

Kalman Mizsei a vorbit şi despre protestele din 2015-2016 şi a lăudat faptul că acestea au unit oameni de diferite etnii şi preferinţe politice.

„Ceea ce s-a întâmplat acum doi ani, când oamenii s-au unit, indiferent de faptul că sunt proromâni sau vorbitori de rusă, şi au cerut schimbarea puterii în cadrul unor mari proteste, cred că a fost un moment esenţial de maturizare a societăţii”,  a punctat fostul reprezentant special al UE la Chişinău .

Înaltul oficial european a mai remarcat că opoziţia cu adevărat proeuropeană din Republica Moldova este persecutată.

„Cele mai importante figuri pozitive din timpul protestelor din 2015 au fost Maia Sandu şi Andrei Năstase. Acesta e un factor politic important. Din păcate, noi auzim despre foarte multe presiuni ilegale asupra activiştilor lor din teritoriu, ceea ce este foarte rău şi nu corespunde principiului supremaţiei legii ”, a spus Kalaman Mizsei.

Fostul reprezentant special al Uniunii Europene la Chişinău şi-a exprimat speranţa că după următoarele alegeri parlamentare va apărea o nouă elită care va face reforme benefice oamenilor. Acest lucru va depinde însă şi de oficialii de la Bruxelles, care ar urma să-şi condiţioneze mult mai dur ajutorul financiar, a mai spus Kalman Mizsei. Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată aceste declaraţii.