Acest indice ierarhizează ţările lumii în funcţie de puterea regimului democratic, determinată pe baza a cinci categorii generale: alegeri libere şi corecte, libertăţi civile, funcţionarea guvernului, participare politică şi cultură politică.

Ţara noastră a căzut cu şase poziţii faţă de anul trecut, aflându-se imediat lângă regimurile hibride, între Papua Noua Guinee şi Zambia.

„În Moldova, încrederea publică în guvern a scăzut la un minim istoric, ca urmare a gigantului jaf bancar de la sfârşitul lui 2014”, se spune în raportul care cotează ţara noastră cu un indice al democraţiei de 6,01, faţă de 6,35 anul trecut.

Cel mai mic punctaj îl avem la capitolul funcţionarea guvernului – 4,29, urmată de cultura politică – 4,38. Moldova a pierdut poziţii în ceea ce ţine de participarea politică – 6,11 (6,67 – în 2015), dar şi din cauza nerespectării complete a libertăţilor civile – 7,35 (8,53). Asigurarea unui proces electoral corect şi a pluralismului politic a rămas la acelaşi nivel – 7,92.


...

...

Clasamentul democraţiei este deschis în mod tradiţional de Norvegia, Islanda şi Suedia, care şi-au păstrat aceleaşi poziţii ca în indicele pe 2015 realizat de The Economist.

Aceste state sunt considerate democraţii complete, iar norvegienii au pe departe cel mai ridicat indice de 9,93, cu câteva probleme raportate doar în categoria funcţionării guvernului.

În vreme ce, islandezii şi suedezii întâmpină câteva probleme care duc la scăderea indicelui democraţiei în categoriile participării politice, funcţionării guvernului şi libertăţilor civile.

România ocupă locul 61, fiind apreciată drept o democraţie viciată. Mai jos de Moldova se află Ucraina care e calificiată drept un regim hibrid  - locul 86. Totodată Rusia se află printre ţările cu regim autoritare, pe locul 134.

Ultimele trei poziţii sunt ocupate de Ciad, Siria şi Coreea de Nord. Aceste trei state sunt considerate regimuri autoritare, iar nord-coreeni au păstrat în ultimul deceniu ultima poziţie în clasament, cu un indice al democraţiei dezastruos.

Phenianul nu primeşte niciun punct pentru asigurarea unor alegeri libere şi corecte şi pentru respectarea libertăţilor civile.