Guvernarea RM, acuzată de APCE că reduce la tăcere oponenţii oligarhului Plahotniuc: „Cerem să fie încetate imediat represaliile!” // DOC

Guvernarea RM, acuzată de APCE că reduce la tăcere oponenţii oligarhului Plahotniuc: „Cerem să fie încetate imediat represaliile!” // DOC
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 26.01.2017 14:16
Oponenţii oligarhului Vladimir Plahotniuc sunt supuşi persecuţiilor, iar guvernarea controlată de acesta face tot posibilul ca să reducă la tăcere opoziţia. Aceasta este poziţia exprimată de 23 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care au adresat un apel autorităţilor de al Chişinău, somându-le să înceteze imediat persecuţiile.

„Una dintre priorităţile Acordului de Asociere RM-UE este transparenţa autorităţilor moldoveneşti în punerea în aplicare a reformei anticorupţie şi protecţia drepturilor omului, a libertăţilor şi a statului de drept, toate pentru a restabili încrederea cetăţenilor RM şi a partenerilor internaţionali. Din păcate, din 2014 încoace, guvernul a făcut încercări de a reduce la tăcere opoziţia şi societatea civilă, ai căror reprezentanţi, cum ar fi Ana Ursachi, Eduard Rudenco, Grigore Petrenco, au devenit victime ale campaniilor de defăimare şi ale dosarelor penale, duse de procurorii şi presa influenţată şi politizată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Reprezentanţii StarNet şi proprietarul companiei, Alexandru Machedon, care a refuzat să cenzureze postul independent de televiziune Jurnal TV, s-a confruntat cu represalii similare”, se spune în declaraţia membrilor APCE.

Semnatarii menţionează că şi dosarul împotriva lui Veaceslav Platon este motivat politic anume din cauza că omul de afaceri este un martor cheie în cazul împotriva lui Plahotniuc privind deturnarea de fonduri de 1 miliard de dolari din rezervele Băncii Naţionale. Motivat politic este dosarul împotriva lui Sergiu Cebotari, fost angajat al Poştei Moldovei, martor cheie şi el într-un dosar penal împotriva aliaţilor lui Plahotniuc. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI