Anul 2016 a arătat clar: corupţia sistemică mondială şi inegalităţile sociale se susţin reciproc, ducând la dezamăgire populară şi furnizând un „teren fertil creşterii populismelor”. „Ţările care îşi instalează conducători autocraţi populişti coboară în clasamentul Transparency International”, se spune în studiu.

„Conducătorii populişti promit să combată corupţia, dar nu o fac, ci agravează lucrurile, subminând democraţia şi libertatea presei”, scrie Finn Heinrich, autorul analizei.

În context, autorul îl prezintă drept exemplu pe preşedintele SUA, Donald Trump. „Primii săi paşi nu sunt promiţători. Observăm că şi-a numit ginerele (Jared Kushner) înalt consilier la preşedinţie, iar acesta nu este un semn bun”, estimează Heinrich. 

Potrivit lui, dacă Trump îşi respectă promisiunea de a combate corupţia, SUA - situate pe locul 16 anul trecut şi pe 18 anul acesta — pot să-şi amelioreze situaţia. Dar, observându-i deciziile, ne putem aştepta la o scădere, atenţionează studiul.

În fiecare an, Transparency întocmeşte un „Raport asupra percepţiei corupţiei”, evaluare pe o scară de la 0 la 100, mergând de la ţara cea mai coruptă spre cea mai virtuoasă. Acest efort se sprijină pe date colectate de 12 organisme internaţionale, între care Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare şi Forumul Economic Mondial.

În 2016, pe primul loc la nivel global se află Danemarca şi Noua Zeelandă, fiecare cu câte 90 de puncte, urmate de Finlanda (89 de puncte), Suedia (88 de puncte) şi Norvegia (87 de puncte). Dintre statele Uniunii Europene, peste 80 de puncte au mai obţinut Olanda (83 de puncte), Germania, Luxemburg şi Marea Britanie, fiecare cu câte 81 de puncte.

În ce priveşte RM, corupţia este la ea acasă în ţara noastră, care a pierdut 20 de poziţii în topul mondial privind indicele de percepţie a corupţiei (IPC) în 2016. Moldova s-a poziţionat pe locul 123 din 176 de state în clasament, raportul arătând că situaţia în ţara noastră este mai gravă pe an ce trece.

„Capturarea procesului politic de luare a deciziilor este una dintre formele cele mai răspândite ale corupţiei politice în ţările CSI, acolo unde cultura impunităţii predomină în rândul politicienilor, procurorilor şi oligarhilor”, se spune în raport.

România se află pe locul 57 la nivel global, respectiv pe locul 24-25 în Uniunea Europeană. Rusia şi Ucraina sunt poziţionate pe locul 131, cu 29 de puncte. La coada clasamentului se află Somalia  (176) cu doar 10 puncte, Sudanul de Sud (175) – 11 puncte şi Coreea de Nord (174) – 12 puncte.