„În condiţiile sistemului actual, nu au nicio şansă să rămână la guvernare. Am remarcat anterior, după alegerile locale din 2015, că PD nu are rating politic şi nu va putea să-l majoreze, indiferent de sumele investite. E mai degrabă o gaşcă, decât partid, bazată pe interese, şi nu pe ideologie. Majoritatea parlamentară actuală e o dovadă în acest sens. De aceea unica modalitate de a-şi păstra puterea este trecerea la sistemul mixt. Cred că primăvara acesta va fi votat. Cred că şi preşedintele CC deja e pro”, susţine Victor Ciobanu.

Totodată, analistul politic a menţionat că, după modificarea sistemului electoral, alegerile parlamentare ar putea fi declanşate în toamnă. „Din moment ce se va adopta trecerea la sistemul mixt, nu mai are niciun sens să aştepţi până în 2018. Alegerile se pot declanşa în toamnă. Cum? E o problemă tehnică, mult mai simplă decât modificarea Constituţiei de CC. Oricum, guvernarea are capacităţi de organizare mult mai bune decât opoziţia. De aceea va forţa alegerile anticipate”, crede observatorul politic.

Referindu-se la evoluţiile politice din 2017, Victor Ciobanu a menţionat: „Cred că va fi un an decisiv pentru destinele RM, în care fie vom asista la o turnură spectaculoasă şi o revenire la normalitate, fie la consolidarea regimului actual, autocrat în esenţă, cu monopolizarea tuturor domeniilor – politic, economic, mediatic etc. Acest regim numai democraţie nu este”.