Potrivit fostului ministru, unul dintre cele mai mari eşecuri ale Guvernului condus de Pavel Filip este legea care a convertit în datorie de stat creditele de urgenţă în valoare de 13,5 miliarde de lei moldoveneşti, transferate de Banca Naţională a Moldovei către trei bănci devalizate prin jaf în 2014, adică punerea datoriei pe spatele cetăţenilor, care vor trebui să întoarcă (din buget) în următorii 25 de ani, cu dobândă, aproximativ 21 de miliarde de lei moldoveneşti. La aceasta s-a adăugat şi un alt proiect de lege, care a trecut de prima lectură în Parlament, care prevede eliberarea de orice răspundere a celor care nu şi-au declarat proprietăţile, în schimbul unei taxe de 2% din valoarea averilor lor.

„Acum se încearcă, sub pretextul legalizării capitalului, în esenţă să se bage amnistia ilegalităţilor. Dacă se va ajunge la aceasta, atunci nimeni nu va avea dreptul să întrebe de unde provin unele mijloace fixe, parţial provenite din acea fraudă bancară. Să nu uităm că în 2017 s-au anunţat un proces accelerat de privatizări şi această lege, de fapt, este o miză mare pentru anumite grupuri pentru a cumpăra, cu bani mărunţi, cu bani scoşi din ţară, unele entităţi, cum ar fi Moldotelecom, Poşta Moldovei sau AirMoldova”, susţine Veaceslav Negruţă.

Totodată, expertul afirmă că Guvernul intră brutal în anumite domenii, instituind monopoluri şi asta pentru că anumite grupuri de interes ale businessului s-au suprapus pe structurile statului.

„Din păcate avem mai multe lucruri negative din punct de vedere economic. Guvernul încă nu-şi vede rolul său într-o economie de piaţă, ca şi regulator în funcţionalitatea acestui stat. El brutal intră în anumite domenii şi impune monopol acolo. Aceasta se întâmplă din cauza că grupurile de interes ale businessului s-au suprapus pe structurile statului. N-a fost realizat nimic în ceea ce priveşte securitatea energetică. Noi continuăm să cumpărăm energie electrică prin achitări în conturi off-shore. De asemenea, nu a fost rezolvată şi corelată evoluţia preţurilor la carburanţi. În timp ce pe pieţele internaţionale preţurile au scăzut, la noi s-au ridicat. Aceasta s-a întâmplat şi din cauză că guvernarea a tărăgănat din motive electorale să ajusteze preţurile la momentul potrivit, impunând regulatorului „independent” anumite condiţii”, afirmă fostul ministru al Finanţelor.

Tot pentru DW, jurnalistul Igor Volniţchi, fost consilier guvernamental, a declarat că în condiţii de pretinsă stabilitate nu s-au reuşit nici reforme adevărate, nici scoaterea statului din captivitate, din contra.

„La capitolul eşecuri aş spune că această stabilitate, această dominare a vieţii politice de o singură forţă politică, a condus la o deteriorare a climatului democratic din R. Moldova. Astfel, ţara, care s-ar părea că se află în condiţii de stabilitate, totuşi a făcut un pas înapoi, un regres, la capitolul consolidării instituţiilor democratice. Or, în condiţii de pretinsă stabilitate, nu s-au reuşit reforme adevărate în justiţie sau scoaterea instituţiilor statului din captivitate. Nu s-a reuşit să se distrugă acea imagine că statul R. Moldova este capturat. Din contră, toate deciziile au fost luate centralizat şi modul acesta doar a întărit aceste impresii”, a spus Volniţchi.