„Aţi observat că noi nu mai discutăm despre miliardul furat? Republica Moldova a fost şi continuă să fie stat capturat. Dodon nu este preşedintele R. Moldova, ci scula şi paratrăsnetul lui Plahotniuc. Noţiunea de stat captiv este incompatibilă cu implementarea Acordului de Asociere, care înseamnă restabilirea funcţionalităţii instituţiilor statului. Ceea ce a promis Dodon la Moscova este un comportament orchestrat - ideile de soluţionare a conflictului transnistrean în baza planului Rusiei, ruperea relaţiilor cu UE şi provocarea României. Noi asistăm acum şi la hărţuirea partidelor de opoziţie şi ne îndreptăm spre bipartidism - partidul „proeuropeanului Plahotniuc” şi cel al „prorusului Dodon”. Asistăm la un spectacol cu scop bine definit - R. Moldova să devină un stat off-shore controlat de Plahotniuc, iar Dodon va avea cei 30 de arginţi ai lui. Din punct de vedere geopolitic, R. Moldova se va comporta cuminte, pe placul ţarului Putin”, a declarat Oazu Nantoi, pentru Ziarul Naţional.

Totodată, Oazu Nantoi lasă să se înţeleagă faptul că îngheţarea relaţiilor Republicii Moldova cu UE este atât în interesul lui Dodon, cât şi în interesul lui Plahotniuc. 

Amintim că Igor Dodon i-a promis preşedintelui rus Vladimir Putin că dacă socialiştii vor veni la guvernare în 2018, Acordul de Asociere cu UE va fi anulat. La câteva minute după această declaraţie, Partidul Democrat a făcut public un comunicat de presă în care se spunea: „Vom neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord. În ceea ce priveşte declaraţiile făcute de preşedintele Moldovei la Moscova, PD consideră că nimeni nu ar trebui să expună viziuni personale de politică externă în cadrul unor vizite oficiale în străinătate. Politica externă a R. Moldova se stabileşte la Chişinău şi se aplică în mod uniform peste hotare”.